Problémy se štítnou žlázou trápí pětkrát víc žen než mužů

Štítná žláza je v našem těle velmi důležitá. Produkuje hormony, které potřebuje každá buňka, aby se dobře vyvíjela. Když je štítnou žlázou takových hormonů „vyrobeno“ hodně není to dobře. Neprospívá nám ale ani když je hormonů málo.

Štítnou žlázu najdeme na krku, kousek nad důlkem mezi klíčními kostmi. Je to orgán opravdu malinký, který má objemově kolem 5-15 mililitrů. Že je s produkcí hormonů něco v nepořádku se dá poznat z rozboru krve, ale i za pomoci ultrazvuku. Tolik v úvodu prozradil náš host, MUDr. Milena Budíková.

Paní doktorka odpovídala především na posluchačské dotazy. Mimo jiné prozradila: „Pokud je naše strava vyvážená a je v ní i dostatek ryb, nemusíme používat žádné potravinové doplňky. Ty, které obsahují jód, ale i selen nebo železo, se doporučují hlavně budoucím maminkám“.

Z audiozáznamu rozhovoru se také dozvíte, jakou roli u poruch štítné žlázy hraje genetika, že jsou poruchy tohoto orgánu pětkrát častější u žen než u mužů a jaký je vztah mezi štítnou žlázou a úbytkem (nebo naopak s přibíráním) tělesné váhy.

autor: Milan Král
Spustit audio