Problémy s prostatou postihují nejčastěji muže po padesátce, říká urolog

Ne každý muž musí při zvětšení prostaty okamžitě přemýšlet o operačním zákroku nebo o „zázračných“ medikamentech z reklam. Podle urologa Václava Hynka je každý případ individuální.

Přibližně od 50. roku života se podle odborníka může s potížemi s prostatou setkat většina mužů. Jeden z možných symptomů zvětšené prostaty je menší proud moči. Dále to bývá častější frekvence močení, a to především během noci.

Během života se prostata zvětšuje každému muži, záleží ale na mnoha faktorech, které ovlivňují případné problémy v pozdějším věku.

„Záleží také na tvaru prostaty. Neznamená to tedy, že velikost prostaty se rovná potížím. Skutečnost, že má někdo prostatu poměrně velkou, ještě neznamená, že se mu bude špatně čůrat,” vysvětluje urolog Václav Hynek.

Poměrně velkou roli hraje například dědičnost v rodině. Hlavně, co se týče zvětšené prostaty a karcinomu prostaty. „Karcinom prostaty je jedno z typických onemocnění, které má rodinnou vazbu. Je tedy větší pravděpodobnost, že budete mít toto onemocnění, jestliže se vyskytuje v rodině,” upozorňuje odborník.

V případě začínajících potíží s prostatou může muž sáhnout po jednom z volně prodejných léku z lékárny, které se objevují v televizních reklamách. Urolog ale varuje, že léčba není tak snadná, jak by se mohlo na první pohled zdát a léky z reklam nemusí tak úplně pomoci.

Volně dostupné léky mají podle urologa spíše podpůrný účinek na zdravý vývoj prostaty, ale problémy nevyléčí.

„Pokud tyto problémy nastanou, je nejlepší vyhledat urologa nebo si zajít ke svému praktikovi a nechat si udělat takové základní vyšetření,” radí Václav Hynek.

Spustit audio