Problém se spadlými oční víčky může mít člověk i ve dvaceti

Úprava očních víček, to je jeden z nejčastěji žádaných zákroků plastických chirurgů, co se týče úprav obličeje. Žádají to ženy i muži nejrůznějšího stáří.

„Pokud víčka spadnou, není to jenom kvůli věku,“ říká MUDr. Blanka Vraspírová z kliniky Esteticusti, s.r.o. „Roli hraje genetika a problém se spadlými víčky může mít i dvacetiletý člověk.“

Převislá kůže horních víček bývá nejen estetickým, ale i zdravotním problémem. „Oči slzí, spojivky jsou překrvené, klient má pocit, že hůře vidí,“ vysvětluje ujišťuje MUDr. Blanka Vraspírová. „Bát se zákroku je naprosto zbytečné,“ ujišťuje a dodává: „Trvá to jen okolo dvaceti minut. Po týdnu vyndáme steh a člověk má pocit, že skutečně lépe vidí. Zákrok je velmi jednoduchý a s krátkou dobou rekonvalescence.“

Klienti si nosí k operaci sluneční brýle. „Po výkonu je plastický steh přilepený speciální náplastí, tak aby klienti nestrašili lidi na ulici, nasadí si sluneční brýle,“ říká s úsměvem MUDr. Blanka Vraspírová.

Den po operaci jsou víčka nateklá, doporučuje se chlazení, užívání enzymatického preparátu. Do týdne jste zahojeni. Zákrok je trvalý, protože kůže už neroste. Pokud ale podstoupíte zákrok například už ve 30 letech, pak se třeba v 65 letech opakuje, protože kůže, která ztrácí elastická kolagenní vlákna, prostě povolí. Ale pak jde v každém případě o menší zákrok, než poprvé.

Dalším často žádaným procesem na plastické chirurgii je odstranění chloupků z obličeje. Jak si s tím to problémem poradí plastičtí chirurgové, poslechněte si ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio