Přístupová cesta ze Hřenska k Pravčické bráně je dočasně otevřená jen o pátcích a o víkendech

8. listopad 2022 14:47

Ve všední dny se teď turisté nedostanou k Pravčické bráně v národním parku České Švýcarsko. Jediná přístupová cesta ze Hřenska od Tří pramenů je od pondělí do čtvrtka uzavřená. Dřevorubci tam kácí nebezpečné ohořelé stromy, které na místě zůstaly po ničivém požáru v chráněné oblasti.

„Navazujeme na první vlnu, kdy se kácely bezprostředně nebezpečné stromy. Teď pokračujeme druhou fází – tedy kácením těch stromů, které by byly nebezpečné do budoucna,“ vysvětluje mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Takových stromů, které poškodil nedávný požár v národním parku, jsou kolem cesty na Pravčickou bránu stovky. Navíc tu cesty při požáru používali hasiči – v havarijním stavu je tak například i poslední můstek těsně pod Pravčickou bránou, který proto musí být uzavřený. Už teď tu ale roste nové dřevěné schodiště, které zavede návštěvníky k Sokolímu hnízdu přímou cestou.

Nové dřevěné schodiště zavede návštěvníky k Sokolímu hnízdu přímou cestou

„Tady po tom schodišti budou návštěvníci moci projít už o víkendu. Ten mostek vlevo je v havarijním stavu,“ potvrzuje Salov.

Dřevorubci tu budou pracovat vždy od pondělí do čtvrtka. V pátek a o víkendu budou cesta pro návštěvníky i Sokolí hnízdo otevřené.

Spustit audio

Související