Přísnější opatření proti šíření koronaviru dopadají i na hotely

22. listopad 2021 12:43

Od 22. listopadu platí přísnější preventivní opatření proti šíření koronaviru, které se dotklo se taky ubytovacích služeb v Teplicích. Nově musí hotelový host na recepci předložit doklad o očkování nebo prodělaném onemocnění covid-19. Ve výjimečných případech to lze nahradit PCR testem.

„Rezervace lidé ještě neruší. Asi zatím čekají,“ říká recepční teplického hotelu Panorama.

Podobné to je i podle recepční Radmily Šandové z hotelu Sportaréna. Pročítá knihu rezervací, odkud prý zatím objednávky neubývají.

Většinou jsou hoteloví hosté s platnými nařízeními obeznámeni. „I do toho fitka chodí a sami ukazují testy. Jeden pán teď přišel, udělal jsi samotest s tím, že ví, že od pondělí už to tak možné nebude,“ dodává Šandová.

Hotel Panorama v Teplicích

Majitel hotelu U Kozičky v lázeňské oblasti Teplic, Alexandr Kotz, vnímá úbytek hostů už delší čas – od doby, co se opatření začala zpřísňovat.

Podle některých hoteliérů hostů od začátku listopadu ubývá

„Od začátku listopadu to padá dolů a půjde to ještě níž. Němci nejezdí už vůbec, i když jsme tu 15 kilometrů od Německa. Hospoda spadne tak o 50 procenta a ten hotel, to bude něco podobného,“ shrnuje Kotz.

Takové zkušenosti mají taky v hotelu Cascade v Mostě. „Třeba to první nařízení, kdy jsme museli začít všechny kontrolovat, byl úbytek zhruba 31 procent. Tady to druhé, to se uvidí zhruba za týden,“ vysvětluje jeho generální ředitel Jiří Madej.

V teplických lázních už ale podle obchodní ředitelky Yvety Sliškové storna pobytů zaznamenali: „Storna máme – buď, že jsou lidé nemocní, spadnou do karantény nebo nejsou očkovaní. Byli jsme až na jedno lůžko plní, teď nám to trochu prořídlo.“

Platná opatření pro ubytování se týkají i klientů lázní. To znamená alespoň 14 dní po dokončeném očkování, nebo lhůta 180 dní po covidu.

PCR test uznají rozočkovaným a těm, co se nemůžou očkovat. Test platí i v případě léčebné péče, nikoliv ale u hostů, kteří přijedou jen na hokejový pokoj či wellness.

Spustit audio

Související