Přírodovědecká fakulta ústecké univerzity nabízí studentům jedinečné obory

21. březen 2012

Když se řekne "přírodovědecká fakulta", mnozí si možná představí kytičky nebo fyziku a chemii. To všechno najdete i na ústecké univerzitě. Tamní Přírodovědecká fakulta se ale může pyšnit dvěma obory, které u nás v republice nejsou zase až tak obvyklé.

Nejnovějším, teprve loni otevřeným, oborem jsou nanotechnologie. Zatímco liberecká univerzita je zaměřená na nanovlákna, ostravská na nanotechnologie v chemii, v Ústí nad Labem se prolíná všemi možnými obory, říká Pavla Čapková: „Má za úkol vychovat absolventy – experty, kteří budou schopni komunikovat mezioborově. To znamená – vyznají se ve fyzice, v chemii, biologii, biotechnologiích...“

Kdo vystuduje nanotechnologie v Ústí nad Labem, může se uplatnit nejen ve výzkumných ústavech různých firem, ale i na akademické půdě. Nově bude na možné i magisterské studium.

Úplně jinými věcmi se pak zabývá geografie střední Evropy. Také zde se podle Milana Jeřábka snažili studium přizpůsobit tak, aby absolventi našli dobře práci, a to hlavně ve veřejné správě. „...a sice na pracovištích, které se zabývají regionálním rozvojem, územním plánováním nebo veřejnou správou obecně.“ vysvětluje Jeřábek.

Ústecký kraj možná nemá ve srovnání s jinými oblastmi republiky tak dobrou pověst, podle Jeřábka je to ale ráj pro geografy: „Ústecký kraj a severozápadní Čechy jsou pro geografa velice zajímavým územím, kde v praxi vidí jak neporušené prostředí, tak narušenou krajinu – například těžební činností.“

Jako jinde, i na Přírodověckou fakultu studují lidé při zaměstnání. Podle studijní proděkanky Evy Hejnové je tradičně velký zájem o biologii. „Jedná se o studium bakalářské, každý rok bývá přijímáno kolem čtyřiceti uchazečů. Pro nekvalifikované učitele nabízíme možnost studia dvou oborového studia matematiky a fyziky.“ říká Eva Hejnová.

Přihlášky ke studiu přijímá přírodovědecká fakulta ústecké univerzity do konce března, druhé kolo bude koncem dubna.

autor: hau
Spustit audio