Přírodní koupaliště v Ústeckém kraji mají vodu čistou. Sinice nejsou v žádném z nich

17. červenec 2021

Léto je v plném proudu. Teploty šplhají nad dvacet pět stupňů, a tak  přijde vhod se někde zchladit. Jak to v Ústeckém kraji vypadá s kvalitou vody přírodních koupališť?

V Ústeckém kraji se můžete vykoupat v přírodním koupališti hned na dvaceti místech. Šestnáct z nich je podle krajské hygieny zcela vhodných pro koupání. Patří mezi ně například koupací oblast Barbora v Jeníkově, Benedikt a Matylda v Mostě, jezero Most, kamencové jezero v Chomutově, Milada u Ústí nad Labem nebo třeba Nechranická přehrada poblíž Kadaně. 

Ve zbývajících čtyřech - v jezeru Chmelař, ve Varvažově, Chlumci a Chabařovicích - se vykoupat můžete také, voda tam má ale zhoršené vlastnosti. Hygiena tam zaznamenala sníženou průhlednost vody nebo zvýšený obsah zeleného barviva z bakterií, sinice ale nezaznamenali. Pokud se ovšem po koupání osprchujete čistou vodou, ani tato voda vám zdravotně nemůže ublížit.

Podle meteorologů může o víkendu pršet, teploty se však vyšplhají až na 28°C v sobotu, v neděli pak můžeme čekat až 26 stupňů. Na celý den u vody to tedy během víkendu nevypadá, pár hodin na zchlazení ve vodě ale určitě najdete.

autor: Magdalena Trajerová
Spustit audio

Související