Příkopy v terezínské pevnosti se po roce opět na pár dní napouští vodou

11. srpen 2023 14:31

12. srpna se návštěvníkům Terezína naskytne pohled, který mohou vidět jen jednou za rok. Mohou totiž spatřit terezínskou pevnost zatopenou vodou.  Jde o řízený proces, za kterým stojí důmyslný systém nápustních stavidel z 18. století, který je dodnes plně funkční.

Pirátské války v Terezíně

Pavel Máka má v Terezíně na starosti protipovodňová opatření a jednou za rok také napouštění vodního příkopu. Systém z 18. století se skládá ze dvou řad stavidel ovládaných rumpály. Podle historika Jiří Hofmana jde o jediný plně funkční systém svého druhu ve střední Evropě.

„Otevřu jen ty hradítka napříč do toho příkopu, který napouštíme, zavřu hradítka do bohušovické kotliny na druhé straně a pak si otevřu tu řeku. V tu chvíli mi tam ta voda proudí, protože všude jinde je zavřeno. Je to pořád jen o tom, že zvedám cca nějakých 10 či 20 hradítek nahoru a dolů – stejně jako u počítačového programu se různou kombinací hradítek dají zaplavit různé části pevnosti,“ vysvětluje Hofman. „Ty kotliny s příkopy mohou mít přes 150 hektarů – tohle všechno zatopit až do výšky tří metrů trvalo 120 hodin,“ dodává.

Pavel Máka má v Terezíně na starosti například i napouštění vodního příkopu

Pro účely Pirátských válek, které se letos konají 12. srpna, se ale naplní vodou jen malá část příkopu. „Napouštíme to zhruba 15 až 20 hodin, na pomalu. Dá se to napustit ještě rychleji – záleží na stavu vody v řece,“ vysvětluje Pavel Máka.

Dnes stavidla slouží jako jedno z protipovodňových opatření, podle původních plánů ale měl vodní systém ochránit pevnost zejména před nepřítelem. Precizně vymyšlené je i samotné vypouštění vody.

„Ten příkop je vyskloňovaný tak jako celý Terezín. Je to vlastně taková obrovská 400hektarová nakloněná miska rozdílem v převýšení asi 90 centimetrů – od napustí stavidel tady po výpustní stavidla na druhé straně,“ vysvětluje Jiří Hofamn.

Další detaily o fungování vodního systému nebo stavidel se návštěvníci mohou dozvědět během ojedinělých prohlídek.

Související