Přibývá míst nabízejících službu sdílených kol. Nově si bicykl půjčíte i v obci Lánov na Trutnovsku

4. květen 2024 22:29

Obyvatelé Lánova na Trutnovsku mají nově k dispozici sdílená kola. Na tuhle službu jsou lidé zvyklí především ve velkých městech, v obci Lánov ale žije pouhých 1800 obyvatel a kola si tam mohou půjčit na dvou místech. Radnici se zatím nepodařilo sehnat na provoz kol dotaci, takže náklady hradí z obecního rozpočtu. 

Čtěte také

Stojím u jednoho ze stanovišť pro sdílená kola v Lánově, které je umístěno na autobusovém nádraží. Dva bicykly už byly půjčeny, je tedy vidět, že zájem o sdílená kola tady je.

„Já bych řekla, že je to dobré. Vím to od našich kluků. Oni s tím mají zkušenosti a využívají ta kola,“ říká jedna z místních obyvatelek, která právě dorazila na autobusové nádraží v Lánově na svém kole. Ale přiznává, že pokud by ho neměla, určitě by službu sdílených kol využila.

Čtěte také

„Myslím si, že i ve Vrchlabí je to dobré, Andrea má zrovna namířeno právě do Vrchlabí. A cesta mezi Lánovem a Vrchlabím je díky cyklostezce teď jednodušší. „Na kole to trvá nějakých 10 minut.

Vedení obce o službu sdílených kol usilovalo už delší dobu. Teď se to konečně povedlo. „Jsme za to moc rádi. Nakonec se nám nepodařilo sehnat silného sponzora, tak jsme se rozhodli, že do toho půjdeme sami, říká nezávislá starostka Lánova Eliška Rojtová.

Jedno ze stanovišť na autobusovém nádraží je úplně jasné, to je prostě strategické místo. „Je to střed Lánova a jasné napojení na Vrchlabí, kam vede krásná a pohodlná cyklostezka. Další místo máme zatím v Horním Lánově, tak uvidíme. Říkáme si, když někomu z Horního Lánova ujede autobus, tak skočí na sdílené kolo a může dojet sem.

Čtěte také

„My máme ještě tu výhodu, že na rozdíl od Vrchlabí máme dokonce půl hodiny využití toho kola zdarma. Čili myslím si, že těch 30 minut pohodlně stačí jak na dojetí z Horního Lánova sem do centra, tak i odtud zase do Vrchlabí, říká Eliška Rojtová.

Finanční stránka zůstává zatím na obci. „Máme k dispozici 6 kol na 6 měsíců. Bude to stát zhruba 74 tisíc korun bez DPH. Není to pro nás úplně malá částka, nicméně si myslíme, že je to pěkná služba pro občany. Pokud půl roku budou mít lidé k dispozici tato sdílená kola, dodává starostka.

Pokud si místní obyvatelé sdílená kola oblíbí, je obec Lánov připravena pokračovat v této službě i v příštím roce.

Spustit audio

Související