Bude radnice v Hradci Králové dál dotovat provoz sdílených kol? Vrátí se do města sdílené koloběžky?

2. květen 2024 08:23

Peníze na pokračování sdílených kol, dohoda o provozu sdílených elektrokoloběžek nebo peníze na pomoc ukrajinskému Černihivu. Nejen těmito body se zabývali královéhradečtí městští zastupitelé na svém posledním jednání. Sledovala ho i reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Jaké změny týkající se provozu sdílených kol jednání zastupitelů přinese?
Na jejich roční provoz bude tentokrát směřovat třímilionová dotace a potřebnou koncesi by měl vítěz koncesního řízení dostat na 43 měsíců. Nový provozovatel by měl navázat na současnou smlouvu, kterou má město se společností Nextbike, ta platí do 28. června. Zároveň by měl v Hradci nabízet nejméně 250 kol, z toho 220 klasických a 30 elektrokol, to je novinka.

Díky dotaci od města zůstane u klasických kol prvních 15 minut jízdy zdarma, každá další minuta jízdy pak bude stát korunu. Elektrokola město dotovat nebude, tam zájemce za minutu jízdy zaplatí koruny dvě.

Čtěte také

Jednalo se i o sdílených koloběžkách. Znamená to, že se do města vrátí?
Vypadá to, že ano. Po tříleté pauze nejspíš budou znovu k dispozici přibližně od poloviny letošního roku. Připomenu, že v roce 2021 do města přišly se stovkami koloběžek dvě různé firmy a radnice následně začala řešit jejich regulaci.

Poukazovala třeba na to, že lidé nechávají koloběžky tam, kde nemají, a nedodržují pravidla provozu. Pak pro ně nastavila parkovací poplatek a obě firmy z města odešly.

Co chce město udělat proto, aby se situace neopakovala?
Ta schválená dohoda určuje přísné parametry v souladu s vyhláškou o místních poplatcích. Zároveň ve městě nebudou moci být více než tři stovky koloběžek, jejich maximální rychlost bude snížena na 20 km/h a v určitých zónách i méně. Do některých míst nebudou moci vjet vůbec.

Čtěte také

Pokud se koloběžka objeví na místě, kde nemá povolení parkovat a provozovatelé ji ve stanovené lhůtě neodstraní, odveze ji město do svého areálu na letiště a provozovateli ji vrátí až když uhradí náklady za odvoz a zaplatí poplatek za její skladování.

Jaké další body zastupitelé na svém zatím posledním jednání stihli projednat?
Zmíním třeba 300 tisíc korun na pomoc Černihivu, partnerskému městu Hradce Králové na Ukrajině. To před pár týdny zasáhly ruské rakety, zemřelo 18 lidí, další byli zraněni. Peníze hradecká radnice převede na transparentní účet, který zřídilo už dříve.

Dál zastupitelé udělovali výroční ceny města - nejvyšší ocenění, cenu Františka Ulricha, udělili lékaři a biochemikovi Jaroslavu Dršatovi. Cenu Primus inter pares, První mezi rovnými, udělili Ivanu Škaloudovi za dlouhodobý přínos hradecké kultuře a vedení AC klubu.

Spustit audio

Související