Při kontrolách táborů se hygienici zaměří na nadměrné solení jídel
Hygienici sledují při letošních kontrolách letních táborů také obsah soli v jídle.
Právě nadměrné solení je jednou z věcí, která se může negativně podepsat na lidském zdraví. Hygienici tak nabádají organizátory táborů, aby při přípravě pokrmů nesolili takzvaně od oka, nepoužívali kořenící směsi, ale jednodruhové koření, a používali při přípravě jídel šetrné technologické postupy.
Na co dávat největší pozor, říká Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Krajské hygienické stanice v Liberci: „Aby solili umírněně, restovali zeleninu, díky zkaramelizování dostane pak pokrm specifickou chuť a není potřeba už ho více dosolovat, aby když už dávají do salátu sýr, aby to byla třeba mozzarella, která není slaná, místo těch hodně slaných sýrů, typu balkánského nebo niva,“ shrnuje doporučení.
Související
-
Hygienici provádějí kontroly táborových areálů. Vyrazili jsme s nimi do Konětop na Lounsku
V celém Ústeckém kraji je aktuálně na letních táborech zhruba 7 tisíců dětí. Do tábora v Konětopech vyrazili hygienici na kontrolu kuchyně, skladování potravin, ubytování.
-
Kvalitu vody v rekreačních nádržích na Ústecku zkontrolovali hygienici
Podle aktuálních informací je mírně zhoršená kvalita vody v nádrži Varvažov, také v jezeře Chmelař na Litoměřicku a v Matyldě na Mostecku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.