Při dopravních kontrolách se řidiči v Ústeckém kraji můžou nově setkat i s měřením emisí

6. listopad 2019 13:04

V Chlumci na Ústecku se 6. listopadu dopoledne řidiči setkali s novinkou – s mobilním přístrojem na prověřování výfukových plynů.

Přístroje pro kontrolu naftových, benzínových i plynových motorů má Centrum služeb pro silniční dopravu. Technik nejdříve prověří údaje z technické kontroly a měření emisí v palubním počítači.

Další postup popsal Jiří Kobylák z Centra: „Zároveň si ty údaje zapíše do svého měřáku. Potom se změří opacita výfukových plynů – klasicky, jak na stanici měření emisí. Od května jsme měli ve zkušebním provozu jeden v Praze, od listopadu používáme další dva – jeden zde, v Ústí nad Labem a druhý v Ostravě.“

„Bohužel nestačí, že má vozidlo platnou technickou kontrolu – na tu jde jednou za 2 roky. V tom meziobdobí může nastat nějaká závada a přitom tam není žádná kontrola,“ vysvětluje význam průběžných kontrol emisí Jiří Kobylák z Centra služeb pro silniční dopravu.

V Praze podle něj skoro třetina kontrolovaných aut překračovala emisní limity. V takovém případě má řidič podle policejní mluvčí Šárky Poláčkové 30 dní na to, aby dal vše do pořádku.

Spustit audio

Související