Při demonstraci v Drážďanech došlo ke střetům s policií

20. únor 2011

Kolem patnácti tisíc lidí se v sobotu snažilo v Drážďanech překazit nahlášený pochod neonacistů městem. Ti se svolali proto, aby si připomněli bombardování spojenci před 66ti lety. Zemřely při něm tisíce lidí. Během dne došlo k několika potyčkám policie s oběma tábory.

Demonstranti došli nejdříve k drážďanskému hlavním nádraží. Během projevů tam mimo jiné zaznělo, že v jednom z vlaků do Drážďan došlo k potyčce mezi neonacisty a antifašisty. Údajně byli čtyři antifašisté zraněni a odvezeni do nemocnice.

Mezitím se na Norimberském náměstí uskutečnilo první shromáždění asi stovky neonacistů, které chtěli napadat studenti a levicoví aktivisté. Došlo i ke srážkám pořádkových sil a extrémní levice. Demonstranti zapalovali popelnice a pneumatiky, vytrhanou dlažbu házeli po policistech. Ti proti nim použili vodní děla a slzný plyn.

Část blokády odešla kolem půl třetí od hlavního nádraží směrem na Budapešťský most, který vede nad silnicí a železnicí. Ten byl z jedné strany zablokovaný policisty. Most se celý zaplnil demonstranty.

V dálce na Budapešťské ulici byla vidět skupina neonacistů, které policie odklonila, aby nedošlo ke střetu s jejich odpůrci. Norimberskou ulici policie přehradila na obou stranách těžkooděnci i vodními děly. Údajně se k sobě chtěly dostat dvě skupiny neonacistů - jedna čítala 700 a druhá 1200 lidí.

Podle agentury DPA se neonacisté po několika hodinách čekání dohodli s policisty, že se nechají pod jejich ochranou převézt vlakem do nedalekého Lipska, kde se jejich vzpomínková demonstrace uskuteční.

autor: hau
Spustit audio