Při cvičení evakuovali hasiči obyvatele dvanáctipatrového domu v Oseku

1. listopad 2015

Hasiči nacvičovali v sobotu zásah u fiktivního požáru dvanáctipatrového domu v Oseku na Teplicku. Účastnilo se osm dobrovolných i profesionálních jednotek.

Hasiči nacvičovali v sobotu zásah u fiktivního požáru dvanáctipatrového domu v Oseku na Teplicku. Účastnilo se osm dobrovolných i profesionálních jednotek.

Podle scénáře požár vypukl ve čtvrtém patře. Je přesně 10 hodin a v Hrdlovské ulici se rozezněly sirény. Zhruba po čtyřech minutách už přijíždí první auto SDH z Oseka.

Velitel zásahu dává pokyn, aby hasiči nejdřív odpojili plyn, další připojují hadice k hydrantu. Teď už hasiči s dýchací technikou jdou dovnitř, aby odvedli lidi, kteří ještě zůstali v bytech.

Hasiči na chodbách otevírají okna, buší na dveře. „Opravdu musím odejít, i když je to jen cvičení?,“ diví se obyvatelka domu.

Na balkoně ve 4. patře podle scénáře uvízli čtyři lidé, už se k nim zvedá plošina, žebřík. Obyvatelka bytu už přelezla zábradlí na plošinu, hasiči ji zajistí, aby se nic nestalo. „Nebudu se bát,“ usmívá se.

Na balkoně zůstal ještě Petr Landa se synovcem. Že by skutečně hořelo, si nechce ani představit: Když ale vidím, jak to tu teď běží, tak si myslím, že by to bylo dobré,“ svěřuje se.

Všichni čtyři obyvatelé, kde hořelo umakartové jádro, už jsou zachráněni. U bytu, kde jako hoří, jsou hasiči, mají natažené hadice, ale vodu sem samozřejmě nepouští.

Jana Pokoše hasiči vzbudili: „Musím si s sebou vzít inzulin a doklady,“ vysvětluje, co si nesmí v žádném případě zapomenout.

Krátce před 11. hodinou už se lidé vracejí zpět domů. Velitelem zásahu byl Ladislav Brych z jednotky SDH právě tady v Oseku.

„Myslím, že všechno šlo dobře, lidi spolupracovali, jak měli a všechny jednotky se snažily to udělat co nejlépe. Tato budova je výšková, jde o to vyzkoušet, za jakou dobu dostaneme všechny obyvatele ven, aby se nikomu nic nestalo a sladily se všechny týmy,“ vysvětluje smysl celého cvičení.

autor: hau
Spustit audio