Přes 1200 lidí loni skončilo na teplické záchytce. Téměř ve třetině případů šlo o bezdomovce

10. leden 2023 19:00

Záchytkou v Teplicích loni prošlo 1239 lidí z celého Ústeckého kraje. 30 procent byli lidé bez domova, kterým město začalo nabízet pomoc ve spolupráci s neziskovou organizací Květina.

Barbora Vernerová vede nízkoprahové denní centrum Květina. Teplická pobočka sídlí v Denisové ulici, kam to je ze záchytky v areálu nemocnice pěšky sotva 10 minut. Lidé, kteří po vystřízlivění nemají kam jít nebo nejsou z Teplic a nevědí, jak se dostat domů, tady najdou pomoc.

„Půjčíme jim třeba telefon, počítač – kontaktovat blízké mohou třebas přes sociální sítě. Také je propojíme s našimi terénními pracovníky, kteří je doprovodí třeba na úřad práce, kde mohou požádat o okamžitou pomoc,“ vypočítává způsoby pomoci Barbora Vernerová.

Nejvíc lidí se podle jejích zkušeností vrací do Děčína – zatím ale jde celkově o jednotky případů.

„Možná teď, po tom letáčku se na nás obracejí víc. Ale odjíždějí zpět do místa svého bydliště, kde normálně žijí a fungují,“ dodává Vernerová.

Letáček s kontaktem najdou lidé přímo na záchytné stanici. „My jim to dáme, a pak už je to na jejich osobním rozhodnutí, jestli tam půjdou, nebo ne,“ konstatuje vrchní sestra Jaroslava Duchoňová.

Lidé bez domova zůstávají po propuštění ze záchytky v Teplicích. Město se to snaží řešit

30 procent loňských klientů záchytky byli lidé bez domova – konkrétně 360 lidí. Informovala o tom mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou Nemocnice Teplice patří, Jana Mrákotová. „Nejvíce klientů bylo z Teplic, následuje Ústí nad Labem, Most a Děčín,“ vypočítává.

Někteří lidé bez domova po propuštění zůstávali v Teplicích. Třeba proto, že neměli možnost odjet zpět do předchozího působiště.

„Lidé bez domova využijí toho, že jsou tady, a už z města neodjedou. Snažili jsme se tuto situaci řešit – aby se měli na koho obrátit a alespoň získali finanční obnos na cestu zpátky,“ říká mluvčí Teplic Robin Röhrich.

Město tak chce těmto lidem pomoct a zároveň i předejít tomu, aby mu přibývali bezdomovci.

Spustit audio

Související