Předvánoční svařák nebo punč jen z papírových kelímků? Většině lidem v Ústí nad Labem to nevadí

28. listopad 2022 08:54

Ve většině měst začaly adventní trhy. Svařák nebo punč už ale nedostanete v obyčejném plastovém kelímku, protože jednorázové plasty se od podzimu nesmí používat. Například v Ústí nad Labem tak lidé popíjejí teplé občerstvení z papírových kelímků. Oslovení návštěvníci Lidického náměstí v tom ale problém nevidí.

„Lidé jsou rádi, že jsou papírové kelímky. Někteří ale chtějí ty vratné, nebo je mají odložené z minulých let. Někdo to chce do hrnečku, jiný zas do termosky, aby to měl teplé,“ konstatuje prodejkyně občerstvení na adventním trhu na ústeckém Lidickém náměstí paní Stanislava.

V minulosti sice byly na ústeckých adventních trzích zálohované kelímky, roky pandemie covidu ale znemožnily podle organizátora trhu Jaroslava Péma jejich důkladnou hygienu. Ústí nad Labem chce ale podle mluvčí města Romany Macové příští rok vratné kelímky nebo hrnky opět zavést.

Ke stejnému kroku přistoupili už letos v Chomutově, kde lidé během trhu zaplatí za hrnek zálohu 50 korun. Podle vedení Chomutova se právě tím sníží množství odpadu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související