Předseda Českého olympijského výboru: Důležitým členem naší výpravy do Tokia je poprvé také právník

20. červenec 2021

Funkci předsedy Českého olympijského výboru vykonává Jiří Kejval už od roku 2012, nedávno byl do ní zvolen znovu. Olympijské hry pro něho nejsou novinkou, letos ale cítí daleko větší tíhu zodpovědnosti.

Již brzy budou zahájeny Letní olympijské hry v Tokiu a blíží se také ty zimní, které se mají konat v únoru v Pekingu. Vzhledem k opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru budou oboje výjimečné a mimořádně náročné pro sportovce i realizační týmy. Přiznává to i Jiří Kejval.

„Cítím, že tahle olympiáda bude naprosto mimořádná, protože vlastně nikdo z nás v Tokiu rok a půl nebyl, tedy jedeme do neznáma. No a další olympiáda v Pekingu, tam jsme nebyli nikdy. Neviděli jsme ani vlastní sportoviště, ani kde budou sportovci bydlet, děláme to tak trochu všechno naslepo. Musíme to řešit hlavně telefony a informacemi od lokálců. Všechno je o hodně složitější, míra nejistoty je obrovská a navíc máme další fenomén - opatření, která jsou z důvodů koronaviru. Jsme z toho opravdu nervózní,“ vysvětluje.

S výpravou do Tokia pojede právník, který bude řešit jen kovidová opatření

Česká výprava do Tokia je podle Jiřího Kejvala osekaná na minimum. „Zůstali jenom sportovci, trenéři, zdravotnický a realizační personál. VIP členové letos nejsou.“

Šéfem české výpravy je sportovní ředitel ČOV Martin Doktor a letos poprvé jede další, velmi důležitý člen týmu …právník. Ten bude mít na starosti veškerou práci spojenou s obrovskou agendou v souvislosti pandemických opatření.

„Největší problém je ten, že sportovci a ostatní členové výpravy nepůjdou po příletu na 14 dní do karantény, ale každý musí mít nahranou do mobilního telefonu aplikaci. Ta přísně kontroluje, kde zrovna je. Musí tam na 14 dní dopředu nahlásit, kde bude ráno, v poledne i večer. Přísně to kontrolují. Pokud se někdo z téhle cesty odchýlí a bude někde jinde, dostane disciplinární postih. Ten může teoreticky skončit i tím, že bude takový člověk transportován domů,“ vysvětluje přísná opatření a potřebu právníka k řešení případných problémů Jiří Kejval.

Systém ADAMS a létající kontroloři

Sportovcům by aplikace na zadání míst, kde se budou nacházet, neměla ale činit velké problémy, ti vrcholoví jsou totiž na něco podobného zvyklí. „Všichni vrcholoví sportovci, což se málo ví, jsou v systému ADAMS Světové antidopingové agentury a musí být běžně v každém okamžiku dostižitelní. Létající kontroloři se totiž pohybují po celém světě a odebírají jim vzorky. Myslím, že je to až na samé hranici lidských práv. Sportovec musí uvést každý den tři až čtyři hodiny, kdy může být zastižen na jednom místě. Pokud ho tam kontrolor nenajde, dostane černý puntík. Tři černé puntíky znamenají totéž, jako by byl sportovec dopingově pozitivní,“ vysvětluje Kejval, který je také členem Výkonného výboru Světové antidopingové agentury WADA.

Jak podrobně dopingové kontroly u vrcholových sportovců doma probíhají? Chodí s nimi kontroloři při odběru vzorků až na toaletu? Pomáhá nově nastavený systém snižovat případy dopingu? Nejen to můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

Spustit audio