Pozor - vysoký krevní tlak může i zabíjet!

5. duben 2013

Vysoký krevní tlak, který trápí velkou část populace, může i zabíjet. Stát se to může v případě, pokud se neléčí a pacient nedodržuje správnou životosprávu.

Lékaři proto měří krevní tlak při každé preventivní prohlídce. Jaké hodnoty by měl mít člověk s normálním krevním tlakem?

„Normální hodnota tlaku je 140/90. Vyšší hodnota už znamená nemoc – takzvanou hypertenzi, neboli vysoký tlak... Vždy by měly být dvě návštěvy a dvě nezávislá měření. Pokud je ten tlak vyšší, je nutná léčba.“ vysvětluje chomutovská praktická lékařka Korina Karhanová.

Existuje také takzvaný syndrom bílého pláště, kdy se člověku zvýší tlak ze strachu před lékařem. Proto existuje zařízení, zvané holter, které měří tlak pacienta po dobu 24 hodin v domácím prostředí a při zátěži, kterou běžně mívá. Po vyhodnocení výsledku z něj se vysoký tlak buď potvrdí nebo vyvrátí.

„Při vysokém tlaku je nutná medikace. Důležité je předejít komplikacím, které může tato nemoc způsobit – ať už to jsou mrtvičky, infarkty...“ upozorňuje lékařka.

Existují dva typy vysokého tlaku – horní a dolní. „Většinou jde horní s dolním ruku v ruce. Častěji ale bývá systolická hypertenze – tedy ten horní tlak. I zde je nutné nasadit medikamenty.“ upozorňuje Karhanová.

Nástup léků na tlak je poměrně rychlý. Další kontrola většinou probíhá do měsíci, kdy lékař zjistí, jak pacient lék toleruje a zda u něj nejsou vedlejší účinky.

„Medikamentózní léčba je jednou z možností, nikoliv jedinou možností. Například nadváha a obezita zvyšují výskyt vysokého tlaku. Negativně se projevuje také kouření a zvýšený přísun soli.“ varuje na závěr Korina Karhanová.

Spustit audio