Pozor na meningokoka!

18. březen 2014

K velmi obávaným bakteriálním onemocněním patří i v dnešní době meningokok. Šíří se mezi lidmi a jediným zdrojem nákazy je člověk. Koho nejčastěji toto onemocnění postihuje a jak se proti němu bránit?

„Meningokok způsobuje mnoho onemocnění, ale jen některá jsou závažná. U některých lidí může být v horních cestách dýchacích a nezpůsobovat žádné onemocnění, naopak – je to pro něj dobré, protože si sám vytvoří protilátky,“ vysvětluje MUDr. Jana Prattingerová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci.

Tato bakterie může také způsobovat nezávažné onemocnění horních dýchacích cest a jen ve vzácných případech, kdy dojde ke shodě několika aspektů, vyvolá invazivní onemocnění, které se může projevit buď jako zánět mozkových blan, jako otrava krve nebo jako kombinace těchto onemocnění.

0:00
/
0:00

„Meningitida se týká především dětí od 1 do 4 let, druhou rizikovou skupinou jsou adolescenti. U dětí je to proto, že jejich imunita ještě není vyzrálá a u adolescentů k němu dojde často po nějaké diskotéce – máme tam jak to vyčerpání, tak velké množství lidí a také kouření, jak to aktivní, tak to pasivní,“ konstatuje lékařka.

Typickými příznaky meningitidy je vysoká teplota, bolesti hlavy a také strnutí šíje, někdy provázené červenými skvrnkami, které se mohou objevit kdekoliv na těle.

Člověk by neměl s návštěvou lékaře otálet – nemoc se může rychle dostat do těžšího stádia a pak už může být na pomoc pozdě!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.