Povidlové taštičky

Powidltascherln… Suroviny a postup: 400 g brambor hned po uvaření rozšťoucháme a zasypeme trochou hr.mouky, necháme vychladnout, pak je nastrouháme, přidáme zbytek mouky (celkem asi 120 g), 50 g krupice, 2 žloutky a 1 bílek, lžíci tvarohu, 80 g másla, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Na náplň promícháme 250 g povidel s 3 lžícemi cukru, 2 lžícemi rumu a skořicí. Těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverce o hraně 10 cm, doprostřed dáme náplň, okraje potřeme bílkem, dobře je přitiskneme a vkládáme do vroucí osolené vody, vaříme asi 7 minut. Na másle osmahneme strouhanku, promícháme s cukrem, ocezené taštičky v tom obalíme, na talíři ještě můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.