Potravinová banka chce v Ústeckém kraji vytvořit síť výdejen

26. leden 2018

Síť výdejen chce vytvořit v Ústeckém kraji Potravinová banka. Její ředitelka Radka Brychtová řekla, že první by mohla vzniknout ještě letos v Ústí nad Labem.

Cílem Potravinové banky, která v Ústeckém kraji funguje od roku 2010, je získávat zdarma zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny, a také příspěvky shromážděné ve veřejných sbírkách potravin v supermarketech a ve školách. Sklad potravin má v Litoměřicích a Liběšicích u Žatce.

Počet organizací, které s bankou spolupracují, každý rok roste. Jsou mezi nimi azylové domy, chráněná bydlení, dětské domovy a další neziskové organizace.

Ústecký kraj nyní uzavřel memorandum o spolupráci s Potravinovou bankou Ústeckého kraje, na jehož základě budou osloveny základní a střední školy v souvislosti s možnou podporou sociálně slabých dětí či zahájením školní osvěty v boji proti plýtvání potravinami a chudobě. Podpoří také banku dotací 200 000 korun.

V roce 2016 bylo prostřednictvím banky nashromážděno v kraji přes 120 tun potravin, z čehož přes 90 procent tvořily potraviny, kterým hrozila likvidace i přesto, že byly nezávadné.

Pokud má někdo zájem Potravinové bance Ústeckého kraje pomoci, informace najde na jejích webových stránkách.

Od letošního ledna nařizuje novela zákona o potravinách obchodním řetězcům s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních darovat prošlé nebo poškozené potraviny na charitu.

zdroj: ČTK
Spustit audio