Postava Mikuláše Dačického je i dnes rozporuplná. Někteří v něm vidí opilce a rváče, jiní znamenitého kronikáře

Ač Mikuláš pocházel z rodu erbovních měšťanů Dačických z Heslova, je svým životem spojený především s Kutnou Horou, kde se roku 1555 narodil.

Po smrti otce se oddal bezstarostnému a zahálčivému životu. Trávil většinu času v krčmách u vína, byl trestán vězením, nicméně i v šatlavě s přáteli pil a rušil noční klid. V roce 1582 v hospodské šarvátce zabil Felixe Novohradského a několik let strávil soudními tahanicemi a později ve vězení.

Po této události Mikuláš přehodnotil svůj pohled na život. Oženil se, začal se zajímat o dění kolem sebe a také o rodinnou kroniku. Tu začal sepisovat už jeho pradědeček. Mikuláš zápisy svých předků pročistil, upravil a nově seřadil, a vtiskl celé kronice svůj osobitý styl. Stal se tak jejím nejznámějším autorem – proto je jí přisouzeno jeho jméno.

Posledním velkým dobrodružstvím měla být účast na tažení proti Turkům v roce 1594. Jeho oddíl však nakonec ani neopustil Čechy a tato zkušenost ho utvrdila v zášti vůči autoritám a nezájmu o veřejné posty. Postava Mikuláše Dačického je i dnes rozporuplná. Někteří v něm vidí opilce a rváče, jiní znamenitého kronikáře, další bojovníka proti špatnosti a českého patriota.

Spustit audio