Poslední poradna pro lidi v tísni v Teplicích možná v létě skončí - stejně jako ostatní nemá peníze

22. květen 2015

Občanská poradna pro lidi v tísni v Teplicích se nedostala do krajské sítě sociálních služeb. Docházejí jí peníze a možná bude muset v létě zavřít. Ve městě by se tak oběti domácího násilí nebo předlužení lidé už neměli kam obrátit. Nezbyla by tam žádná podobná služba. Karin Paťchové pomáhají v poradně oblastní charity s vyřízením několikaletého sporu o dědictví. Na právníka by neměla.

„Já žiju se synem, dohromady máme 14.000. 7.000 platíme nájem. Nevím si rady, kolegyně mi doporučila, abych se obrátila na poradnu. Snaží se strašně moc, pomáhají mi, sama bych to nezvládla,“ popisuje si Karin Paťchová.

Není jediná, které v poradně pomáhají. Podle vedoucího sociálního pracovníka Ondřeje Kartáka se na ně lidé obracejí s různými problémy.

Čtěte také

„To jsou věci, které se týkají alimentů, obecně rodinného práva, péče o děti atd. Tito klienti sem chodili ve velmi značném počtu a chodí dodnes. Další skupina jsou lidé s dluhy, osobní bankroty, hodně předlužených lidí. Otázky bydlení. Pronajímatelé si stále více osvojují metody, že lidi vydírají. Pracovní právo jsme také řešili, ty lidi posílá úřad práce. Je to poměrně široké.“

Při listopadovém hodnocení poradna oblastní charity nedostala body za ojedinělost - v rámci obce s rozšířenou působností podle vedoucí sociálního odboru magistrátu Ivy Tiché totiž bylo několik dalších podobných služeb.

Ředitel poradny Pavel Majerák má opačný názor: „Myslím, že došlo k nepochopení. Nevím o tom, že by ostatní poradny takto široce pomáhaly. A v tom jsme samozřejmě jedineční byli, a tak k tomu podle mě mělo město přistupovat.“

Úspory docházejí, pooradna čeká na přehodnocení Ústeckého kraje

Ústecký kraj už peníze sociálním službám rozdělil. V těchto dnech přehodnocuje některé, které se nedostaly do základní sítě. Mezi nimi i teplickou poradnu. Oproti podzimu teď dostala body za dar od města. Podle Ivy Tiché ze sociálního odboru ostatní poradny kvůli nedostatku peněz zkrachovaly.

„Služba, která měla podobnou náplň, se nedostala do základní sítě. Mimo to ke konci roku skončily další služby, které poskytovaly poradenství. Takže služba Oblastní charity Teplice se stala ojedinělou v rámci poradenství.“

Poradně už ale docházejí úspory i dar od města ve výši 125.000. Zařazení do sítě služeb a přidělení dotace může trvat několik měsíců. Kraj momentálně ani nemá co rozdělovat. Má ale od ministra financí Andreje Babiše z ANO 2011 přislíbeno dalších zhruba 26 milionů - vláda o těchto penězích rozhodne v červnu. To už ale podle Pavla Majeráka může být pro teplickou poradnu pozdě.

Rozhodnutí padne nejpozději o prázdninách

„Pokud nedostaneme jasný příslib, tak 1. 6. dáváme návrh na zrušení registrace odborného sociálního poradenství. Ten deadline je opravdu červen, červenec, srpen, kdy se jasně rozhodne, jestli budeme nebo nebudeme dál pokračovat.“

Kvůli nutnosti podat v případě předlužení insolvenční návrh tak může podle Majeráka skončit nejen teplická poradna, ale i celá řada sociálních služeb, které se v prvním kole nedostaly do krajské sítě.

autor: hau
Spustit audio