Poslední lednový víkend v Ústeckém kraji nabízí kulturu, poznání i procházky přírodou

27. leden 2022

Ať už se o víkendu vydáte do roudnické Galerii moderního umění, Muzea města Ústí nad Labem či s přírodovědci z Oblastního muzea v Lounech na vycházku za zimujícími ptáky podél Ohře v Žatci, rozhodně neuděláte chybu.

Sobota 29. ledna

Ke konci se chýlí mimořádně zajímavá výstava v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem. Jde o obrazy Jana Jiřího Heinsche z přelomu 17. a 18. století, které vytvořil pro jezuitský řád. Některé z nich jsou v galerijním prostředí prezentovány vůbec poprvé.

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

Všech 8 rozměrných pláten nese ocelová eliptická konstrukce a součástí architektonického řešení Richarda Loskota je nápaditá hra světel na klenbě výstavního sálu, bývalé lobkowiczké jízdárny.

Roudnická galerie je otevřena i v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin a výstava barokních obrazů potrvá už jen do konce ledna.

O tomto víkendu máte poslední možnost prohlédnout si exponát měsíce v Muzeu města Ústí nad Labem. Je to soubor jedenácti nejmenších knih ze zdejší knihovny – ta nejmenší má rozměry 3x2,5 cm.

Zrcadlové bludiště na Větruši

Rovněž máte také poslední možnost prohlédnout si výstavu v Zrcadlovém bludišti na Větruši. Výstava má název Nečekaně náhlá exploze svobody a představuje severočeský underground těsně po sametové revoluci – pamětníci si vzpomenou: VŠ-klub, Tukan, Knak a další...

Chcete-li se ale vydat raději ven, pak vyrazte třebas s přírodovědci z Oblastního muzea v Lounech na vycházku za zimujícími ptáky podél Ohře v Žatci. Dozvíte se krom jiného třeba i to, jak vodní i jiné ptáky v zimě krmit. Sraz je v 10 hodin na Husitském náměstí v Žatci, předpokládaný konec je ve 13 hodin, délka trasy je zhruba 5 kilometrů – teplé oblečení a svačina se doporučuje!

Nezapomínejte na potřebná protiepidemická opatření a jinak – krásné zážitky!

Neděle 30. ledna

Poslední letošní lednovou neděli si můžete ozdobit výletem třeba za krásou paličkované krajky nebo za uměním pozdního středověku. Obojí najdete v Regionálním muzeu v Teplicích.

Jana Schönhöferová se paličkování krajek věnuje přes 20 let

Výstava s názvem Něžná krása krajky dokumentuje současnou i historickou podobu paličkované a šité krajky v Ústeckém kraji. Jedná se o tradiční lidové řemeslo, které má v regionu dlouhou tradici. Na výstavě jsou prezentovány výtvory současných krajkářek a krajkářských klubů, v historické části jsou vystaveny herdule s paličkami a další sbírkové předměty.

Výstava Krušnohoří/Erzgebirge – Umění pozdního středověku představuje výsledky projektu Umění pozdního středověku v hornické oblasti Krušnohoří, financovaného z Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko v letech 2014–2020. Poznáte umělecký vývoj česko-saského pomezí v době největšího rozmachu krušnohorské těžby. Zdejší pohyblivá hranice nijak nebránila intenzivní kulturní výměně a na poli vizuálního umění se prakticky úplně ztrácí.

Obě výstavy v Regionálním muzeu v Teplicích potrvají do 27. února.

Louny - Oblastní muzeum

Zamířit můžete i do Oblastního muzea v Lounech – od 16 hodin tam Jaroslav Havrlant provede návštěvníky výstavou Madon. Je to malý vánoční návrat, protože vánoční příběh nám představují nejen betlémy s mnoha postavami, ale také zobrazení Panny Marie s Ježíškem. Tyto obrazy a sochy Bohorodičky mají dokonce mnohem delší tradici než stavění jesliček. Přijďte si prohlédnout desítky madon z různých období, materiálů a v různém ztvárnění. Výstava samotná je k vidění až do 13. února.

A do třetice muzeum – tentokrát Regionální muzeum v Žatci, které nabízí v Křížově vile – krom jiného – výstavu s názvem Žiju v první republice. K vidění jsou převážně šaty, které doplní kloboučky, rukavičky, kabelky, boty, bižuterie i menší předměty denní potřeby. Své zastoupení má i pánská garderoba. Je to mimořádná příležitost, protože se jedná o část soukromé, jinak nepřístupné sbírky Ludmily Zuskové.

K době první republiky patřil také tanec charleston a žatecké muzeum chystá taneční kurz s Lenkou Turkovou. Vyučovat se bude o víkendu 12. a 13. března, ale hlásit se můžete už teď. Podrobnější informace najdete na webu Regionálního muzea v Žatci.

Při všem nezapomínejte na potřebná protiepidemická opatření a užijte si neděli podle svého.

Tip na další dny

Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem. Autoři loga: Kukačka, Toman

Se zajímavým nápadem přišla Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem. Tento týden zahájila provoz veřejných polytechnických dílen a audiovizuálního studia.

V dílnách si čtenáři mohou vyzkoušet například práci s 3D tiskárnami, termolisem nebo ručním a akumulátorovým nářadím, studio pak nabízí prostor pro fotografování a tvorbu videí nebo podcastů. Dílny i studio jsou v Lidové části knihovny v Churchillově ulici.

Polytechnické dílny bjsou veřejnosti otevřeny každé úterý a čtvrtek od 13 do 18 hodin, audiovizuální studio pak bude možné využívat na základě e-mailových rezervací každý všední den. V případě velkého zájmu je knihovna připravena otevírací dobu studia i dílen rozšířit.

Spustit audio