Pórkový koláč

Tenhle koláč by vás mohl naučit milovat pórek.

Suroviny:
na těsto: 175 g polohrubé mouky
25 g hladké mouky
175 g netučného tvarohu
1 vejce
sůl
na náplň: 1 střední pórek
3 vejce
1 kelímek kysané smetany nebo jogurtu (nebo směs)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
muškátový květ
tuk do formy
případně kousek dobré uzeniny, sýr na strouhání

Postup:

1. Příprava náplně: na másle osmahneme kolečka pórku, osolíme, opepříme a necháme zchladnout.

2. Vymažeme koláčovou formu tukem.

3. Z mouky, tvarohu, vejce a trochy soli vypracujeme těsto a vyložíme jím vymazanou formu.

4. Na těsto rozprostřeme pórek a zalijeme ho smetanou, ve které jsme rozkvedlali 3 vejce, lžíci hladké mouky a trochu muškátového květu.

5. V předehřáté troubě upečeme, až náplň ztuhne.

6. Variace – do pórku lze přimíchat nakrájenou uzeninu, případně ještě před dopečením koláč posypat strouhaným sýrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.