Pořizujete si nové auto? Co dělat, abyste se nestali snadným terčem zlodějů?

6. leden 2014

I když se policie snaží sebevíc, auta se kradla a krást budou. Jak si můžete co nejlépe zajistit váš vůz proti krádeži? Na co byste měli při koupi nového automobilu myslet?

Začít můžete hned při výběru vašeho budoucího vozu. Nejvíc se samozřejmě kradou automobily, o které je zájem a kterých tím pádem po našich silnicích jezdí nejvíc.

Obecně je tedy nejžádanější škoda Octavia nebo Fabia. Po škodovkách je to pak značka WV, oblíbeným terčem hlavně dobře organizovaných skupin jsou u nás také luxusní vozy značky Mercedes, BMW a Audi.

Nejméně se kradou japonské a korejské vozy - jsou méně známé a mají v sobě složitější technologie. Nejhorší jsou prý vozy Porsche, to si ale u nás koupí málokdo.

Pokud už auto máte, měli byste se zamyslet nad tím, co znesnadní zlodějům jejich práci. Auta se dnes už ve většině případů kradou na zakázku. Objednaný je tedy typ vozu, barva, motorizace. Když sundáte štítek, který prozrazuje jaký objem má váš motor, zloděj bude hledat jinde. Oblíbená jsou také načančaná, naleštěná auta s plnou výbavou.

Interiéru vévodí nový volant

Nenechávejte ve voze technický průkaz a náhradní klíčky. Tohle varování zní možná divně, ale divili byste se, kolik řidičů to dělá. Jsou zlodějíčci, kteří třeba touží jen po vašem autorádiu, když ovšem narazí na náhradní klíče, ví moc dobře, kam auto rychle převézt a zpeněžit ho. Když navíc pojišťovna zjistí, že jste to udělali, nemusí vám dát ani korunu.

Dobře také přemýšlejte, kde parkujete. Nejlepší je samozřejmě garáž nebo hlídané stání. Z parkoviště raději udělejte pár kroků navíc a nechte auto na osvětleném místě a ještě lépe pod dohledem nějakých kamer.

Jakýkoliv zabezpečovací prvek je dobrý. Ne že by zloděje třeba zamykání volantu nebo zpátečky nějak příliš zdrželo, když ovšem o kousek dál bude stejný vůz, který tyto prvky nebude mít, rozhodne se zloděj pro něj.

Stejný efekt mají třeba VIN kódy, tedy jakési rodné číslo každého automobilu, vyleptané na okénkách. Jejich výměna je totiž problém při prodeji kradeného vozu.

Nejlépe se zatím osvědčil tajný přepínač, ukrytý kdesi uvnitř vozu. Bez něj totiž zloděj auto vůbec nenastartuje. Existují samozřejmě i systémy, které pomocí satelitů přesně určí kde vaše auto je a dokážou dokonce sami zamknout zloděje v autě. Jde ale o větší investici a platíte ještě pravidelné poplatky například za přenos dat.

Dokonalé zabezpečení auta neexistuje, ukrást se dá i ten nejluxusnější vůz. Stačí například přijet se stejným zařízením jako má odtahová služba, naložit auto do kamionu, který má stěny pokryté alobalem a auto zmizí i z dohledu satelitů. Jde tedy hlavně o to, znepříjemnit zlodějům jejich práci.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.