Poradna: Jak vybrat gril?

12. květen 2014

Češi se doslova zamilovali do grilování a stolování pod širým nebem. Díky tomu najdete v obchodech velkou nabídku grilů a příslušenství. Jak se v nabídce grilů a příslušenství k nim zorientovat?

Grilované maso, uzeniny nebo zeleninu si dnes můžete připravit v podstatě kdekoliv. Díky grilům elektrickým i doma v kuchyni nebo přímo na kuchyňském stole. Tuhle možnost nabídnou i některé druhy toustovačů nebo takzvaný Racklette Gril, který je ale určen hlavně na přípravu stejnojmenného pokrmu ze speciálního švýcarského sýra.

Na trhu je nepřeberné množství elektrických grilů a ceny začínají na několika stokorunách. Připraven ke grilování je během chvíle, máte možnost regulovat teplotu a ani údržba není nijak náročná.

Další skupinou jsou, u nás nejoblíbenější, grily na dřevěné uhlí. Nejlevnější, na jedno použití, koupíte už za necelou stovku a hodí se třeba na dovolenou nebo jednou za čas na zahrádku. K němu potřebujete vlastně už jen sirky nebo zapalovač.

Dřevěné uhlí je zde zabaleno do papíru, který je napuštěný podpalovačem, to celé pak zapálíte ve vaničce z tvrdého alobalu. Jednorázový gril dá použít i v paneláku na balkoně, ale pozor - papír s podpalovačem musí dokonale vyhořet, až pak začněte s grilováním.

U klasických grilů na dřevěné uhlí, nebo brikety, doporučujeme dávat si pozor na stabilitu a velikost grilovací plochy. Nejde ani o to, připravit najednou co nejvíc masa, ale o to, abyste měli možnost dát to, co grilujete, z dosahu toho největšího žáru. U grilů na dřevěné uhlí se totiž velmi špatně reguluje teplota. Šikovný je gril s poklopem, jídlo se rychleji připraví. I tady začínají ceny na několika stokorunách.

Jestli to ovšem s grilováním myslíte vážně, zaměřte se na grily plynové. To už si ovšem budete muset připravit několik tisíc korun. Nejoblíbenější jsou u nás ty s lávovými kameny, které nahřívají hořáky připojené na lahev s propan-butanem.

Lávové kameny mají porézní povrch, který velmi dobře tuk vstřebává a nedochází k uvolnění nebezpečných látek, jako tomu je třeba u grilů s dřevěným uhlím. Namísto lávových kamenů se často používají také keramické brikety.

V poslední době se v obchodech začali objevovat RBS grily. Poznáte je podle toho, že mají keramické hořáky po stranách. Odkapávající olej tak nemůže vzplát a připálit pokrm.

Nejnovější a zároveň nejzdravější jsou takzvané vodní grily, přesněji řečeno grily s vodní lázní. Maso se v nich připravuje ve směsi vodní páry, tepla a dýmu.

autor: Milan Král
Spustit audio