Poradna: Jak snadno a levně zabezpečit byt před zloději?

4. únor 2014

Odcházíte do práce s nejistotou, jestli k vám domů nepřijde nezvaný host, ale zároveň nemáte prostředky na to, abyste si pořídili drahé bezpečnostní zařízení? Jak levně, ale účinně ohlídat dům či byt?

Nejspolehlivější je elektronický systém s několika druhy čidel, napojený na pult centrální ochrany bezpečnostní agentury. Prvotní investice je ale víc než dvacet tisíc korun pro byt 3+1. Elektronika pro menší rodinný domek vás přijde na víc než 30 tisíc. K tomu ještě musíte přičíst měsíční poplatek bezpečnostní agentuře, který je v průměru 400 korun.

Levnější variantou je alarm, který vám dokonce pošle SMS se zprávou, že se u vás doma něco děje. Koupit se dají kompletní sady, ve kterých už komponenty mezi sebou komunikují bezdrátově. Instalace je tak velmi snadná. To vše je ale stále otázka několika tisíc.

Další možností můžou být takzvané síťové kamery. Levnější už pořídíte za zhruba tisíc korun. Co to vlastně je ta síťová, nebo také, IP kamera? Jde v podstatě o webovou kameru, která je 24 hodin denně připojená na internet a vy díky ní vidíte, co se u vás doma děje. Ve srovnání s webovou kamerou ovšem nepotřebuje pro svůj provoz počítač a umí svého majitele varovat před zloději.

Pro její provoz budete potřebovat internet. Kameru pak můžete kabelem připojit rovnou na něj, nebo, což je mnohem pohodlnější, přes bezdrátový systém wi-fi. Ve chvíli, kdy se před kamerou začne cokoliv hýbat, sama odešle na několik přednastavených emailových adres varování. Vy se pak, klidně z druhého konce světa, podíváte co se u vás děje ,a to nejen z počítače, ale i z tabletu nebo mobilního telefonu.

webkamera

Spolu s obrazem se přenáší i zvuk. Síťové kamery mají noční vidění a umí i nahrávat, buď na vloženou paměťovou kartu, nebo, v případě že si všeho zloděj všimne a kameru zničí, na vzdálený server.

Dražší modely umí zvuk přenášet i zpětně a vy tak můžete zloděje vyplašit nebo oznámit rodině že přijdete později z práce. Můžete také na dálku dohlédnout na děti, které se vrátily ze školy.

Síťových kamer můžete mít několik a kupovat je postupně. V práci si pak svůj majetek hlídáte přes počítač přehledně v několika oknech - podobně jako na služebně městské policie.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.