Pomoc zrakově postiženým v Ústeckém kraji je ohrožena

27. leden 2012

Nad osudem Tyflocentra v Ústí nad Labem se stále vznášejí otazníky. Na provoz potřebuje tři miliony korun. Tyflocentrum zažádalo o dva miliony Ministerstvo práce a sociálních věcí, žádost o dotaci je také na ústeckém magistrátě. Na krajském úřadě neuspělo.

Kvůli nedostatku peněz už Tyflocentrum muselo omezit své služby i v mimo ústeckých pobočkách. Ještě loni přitom existenční potíže nemělo - některé služby platila Evropská unie. Letos už je to ale jinak a podle ředitelky Blanky Krotilové už museli některé služby omezit. Pokud nedostanou nějaké peníze od ministerstva, je ale ohrožena i samotná existence centra.

„Nevím jak by to dopadlo, protože naším zřizovatelem je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Praze... Věřím tomu že nějaké peníze z ministerstva dostaneme...“doufá Blanka Krotilová.

Tyflocentrum pomáhá zrakově postiženým v jejich běžném životě a jeho klienti jsou si zároveň navzájem oporou. Jak mi řekla klientka a také sociální pracovnice Olga Mihalovičová, scházejí se i v různých klubech. „Snad trošičku to tu fungovat bude. Ale bojíme se, aby to tady neskončilo...“ říká Mihalovičová.

Jak to dopadne s ústeckým Tyflocentrem nadále samozřejmě sledujeme.

autor: hau
Spustit audio