Policisté z ÚOOZ prohledávají kanceláře dotačního a krajského úřadu kvůli třem projektům

1. červen 2012

Zhruba dvacet policistů dnes (1.6.) na Úřadu regionální rady Severozápad v Ústí nad Labem prohledává kanceláře a některé dokumenty. Policie je i na Krajském úřadě Ústeckého kraje. Policisté nejsou na dotačním úřadě poprvé. Už loni v březnu odtud odnesli několik krabic s dokumenty a zatkli tehdejšího ředitele Petra Kušnirze kvůli korupci.

Policisté se podle ředitele Úřadu regionální rady Pavla Markvarta zajímají o tři projekty. Ani jednomu z nich nebylo nic proplaceno ani ze státních, ani z evropských peněz. "U dvou projektů se ještě před realizací objevila nějaká pochybení a příjemci odstoupili od dotační smlouvy," upřesnil Markvart. Třetí projekt se už začal realizovat, zatím ale nedostal žádné dotační peníze.

Zásah na dotačním úřadě by měl trvat nejdéle do neděle. Neměl by ale ohrozit kontrolu bruselských úředníků, kteří přijedou v pondělí 4. června. Budou se zabývat deseti projekty z pět a třiceti, které nedávno pro Ministerstvo financí zkontrolovali auditoři firmy Deloitte Advisory. U všech projektů našli chyby.

Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové nemá akce souvislost ani s případem Davida Ratha ani s bývalým úředníkem ROP SZ Leo Steinerem, který v minulých dnech zveřejnil informace o údajné manipulaci krajských politiků při získávání dotací.

autor: hau
Spustit audio