Policisté vyrazili na kontroly chat a chalup v Krušných horách na Mostecku

13. prosinec 2021

Policisté se 13. prosince vydali na kontroly chat a chalup na Klínech na Mostecku. Ty bývají v zimě častým cílem zlodějů. Hlídky proto kontrolovaly, jestli jsou dobře zabezpečené nebo jestli se do nich někdo nevloupal.

„Tohle je specialista na vyhledávání výbušnin a tohle je pes na všestrannost,“ popisuje dva ze služebních psů policejní kynolog Josef Janota. Osmiletý německý ovčák Max vyráží spolu s policejní hlídkou na první letošní kontrolu chat.

„Dva roky podobné kontroly policisté nedělali – kvůli covidu. Podle policisty Miloslava Polana, přibylo lidí, kteří se na chaty a chalupy během pandemie koronaviru přestěhovali trvale.

„Chceme i získat přehled o tom, kdo tady na těch chatách je trvale a kdo není,“ vysvětluje Polan.

Policejní hlídka zkontrolovala přes 50 chat a chalup a nic podezřelého nezaznamenala. Preventivně ale kontrolovala zamčené dveře a zabezpečená okna.

„Ta okna jsou zavřená, je to tak, jak má být. Jen ty okenice byly nějaký pootevřený, tak se člověk radši podívá, jestli to není nějak porušené nebo narušené,“ vysvětluje policista František Sotak.

Podle policejních statistik vloupání do rekreačních objektů v Ústeckém kraji ubývá. V loňském roce jich bylo 154.

„Policií je za letošní rok evidováno 114 vloupání, a to od začátku roku do konce listopadu,“ doplňuje letošní data policejní preventista Kamil Marek.

Policie vyvinula i speciální mobilní aplikaci, která nejen chalupářům radí, jak správně zabezpečit svůj majetek, Jmenuje se jednoduše – Zabezpečte se.

Spustit audio

Související