Dopravní policisté na Ústecku kontrolovali zimní výbavu aut i to, zda jsou dobře očištěná od sněhu

7. prosinec 2021 12:47

Máte auto přezuté na zimní pneumatiky? Právě zimní vybavení v Krušných horách na Ústecku kontrolovali 7. prosince policisté.

V úseku mezi Telnicí a Petrovicemi, který vybrali, platí povinnost zimní výbavy – řidiči tam musí zimní pneumatiky používat od listopadu až do konce března bez ohledu na počasí.

„Tato dopravně-bezpečnostní akce je zaměřená na kontrolu řidičů a vybavenosti jejich vozidel pro provoz v zimním období, zvláště pak na používání pneumatik v zimním období a očištění vozidel od sněhu a ledu,“ přiblížil zaměření akce policista Kamil Marek.

„Spousta lidí tohle nedodržuje, takže já s tím souhlasím. Určitě to pomáhá bezpečnosti,“ uvedl jeden z kontrolovaných řidičů, pan Radim z ústeckého Vaňova.

Další z řidičů jel v mlhavém úseku pouze na denní světla, bez zapnutých mlhovek. „Za to je sankce 1 000 korun. Setkáváme se s tím ale poměrně často, protože lidé používají automatický systém světel, který nepozná, jestli je světlo, nebo mlha,“ konstatuje policista Jindřich Krupička.

Až na jednoho řidiče mohli všechny prohřešky policisté vyřešit jen domluvou.

Jeden z řidičů si navíc od policistů vysloužil i pochvalu. Byl totiž nejen vybaven zimními pneumatikami, svítil a měl zapnutá mlhová světla, ale v autě mu navíc nechyběly ani sněhové řetězy.

„Je to hezký, příjemný. Navíc každý den chodím tak pět až šest kilometrů směrem na Tisou pěšky – to mám vždy reflexní pásku,“ dodává oceněný řidič Josef Benda.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související