Policie v Ústeckém kraji řeší stále více mravnostních trestných činů spáchaných na internetu

16. květen 2018 12:00

Policisté v Ústeckém kraji řeší stále víc trestných činů spáchaných na internetu. Vyplývá to z policejních statistik. Nejčastěji jde o šíření dětské pornografie nebo o sexuální nátlak.

Odborníci proto radí, aby rodiče svoje děti upozornili na to, jaké nebezpečí jim například na sociálních sítích může hrozit.

Příkladem rozsáhlé trestné činnosti je nedávný případ muže, kterého soud uznal nepravomocně vinným za sexuální útoky přes internet. Podle obžaloby zaútočil na 160 dívek. Muž se na začátku líčení k činu doznal.

Soud ho nepravomocně poslal na 6,5 roku za mříže a nařídil ochrannou sexuologickou léčbu. Trestnou činnost páchal muž podle soudu od roku 2012 do roku 2015.

Podle policisty Lukáše Rösslera se teď daří odhalovat podobné případy sexuálního nátlaku mnohem dřív: „Většinou se na to dřív zaměříme a máme nástroje, jak například zmrazit ten profil, upozorňujeme Facebook na ten profil a tomu pachateli to ztěžujeme. TTakže tolik nanarůstá počet těch obětí.“

V případě, že najdou lidé nějaký podvodný profil například na sociální síti, je dobré podle policisty Rösllera kontaktovat nejdříve provozovatele stránek.

Podle Kateřiny Vokrouhlíkové ze sdružení CZ.NIC, které provozuje doménu CZ, platí na internetu jednoduché pravidlo: „Velmi důležité je dávat o sobě vědět jen to, co chci, aby věděli cizí lidé. Obecně: ta informovanost, především rodičů, je velmi nízká. Snažíme se o to, aby rodiče uměli s internetem pracovat a učili to i ty děti, jak chránit sebe a svou identitu.“

Podobný názor má i Jan Kolouch ze sdružení CESNET: „Primární vzdělávání by mělo vycházet z rodiny. Rodiče nám říkali, abychom nikam nechodili s cizími lidmi, abychom nevstupovali k nikomu cizímu do auta, a to samé platí na internetu. Rodiče by si měli uvědomit, co se na internetu děje, co tam jejich děti dělají, a stejným způsobem jim vysvětlovat, co je v pořádku, a co ne.“

V Ústeckém kraji se policisté nezaměřují na poli kyberkriminality jen na mravnostní trestné činy, ale také na různé podvody při pronájmu bytů nebo prodeji aut.

V roce 2016 řešili v oblasti kyberkriminality celkově 383 trestných činů. Loni to už bylo 487 případů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související