Policie našla ukradené Fillovy obrazy z peruckého zámku

19. prosinec 2011

Perný víkend zažili policisté na severu Čech. Šli po stopách v listopadu ukradených obrazů Emila Filly ze zámku v Peruci na Lounsku. Nakonec se jim podařilo na různých místech najít všechna čtyři díla a zadržet osm lidí. Šest z nich je teď ve vazbě, dva figurují v případu jako svědci.

Po lupu i zlodějích pátralo sto třicet policistů z Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Hledali mezi lidmi, kteří už byli za krádeže uměleckých děl odsouzeni, až se podezření zúžilo na malou skupinku. Ta ale podle ústecké kriminalistky Heleny Pšeničkové nebyla organizovaná a nešlo o krádež na zakázku, zloději prý měli dost práce obrazy prodat.

Ve vazbě je teď pět mužů a jedna žena. „Dva z nich jsou obviněni z trestného činu krádeže – ti měli provést to samotné vloupání... Ostatní jsou obviněni z trestného činu podílnictví. Jejich podíl na nabízení a prodeji bude ještě upřesněn... Hlavním pachatelům hrozí až deset let, podílníkům až osm let.“ shrnuje Helena Pšeničková.

Obrazy ukradli zloději 18. listopadu ze zabezpečené památeční síně v peruckém zámku. Jejich hodnota se odhaduje na padesát až osmdesát milionů korun. Ústecký kraj je ale nepojistil, protože by to prý bylo moc drahé. Ředitelka lounské galerie Benedikta Rejta Alica Štefančíková si už obrazy od policie převzala.

„Každopádně je dáme na určitou dobu do karantény, takže budou ve zvláštní místnosti, pak je vyčistíme, prohlédne je odborný restaurátor... Ale myslíme si že jsou v bezvadném stavu.“ shrnuje Štefančíková.

Zatím ale není vůbec jasné, kdy a kde budou Fillova díla opět vystavena. „Musíme se poradit se zřizovatelem... Budeme řešit vůbec budoucnost Pamětní síně Emila Filly.“ říká Alica Štefančíková. Zámek Peruc je totiž v soukromých rukou a podle Štefančíkové ho majitel neudržuje a dává ho do dražby.

Český rozhlas Sever bude samozřejmě vývoj případu i nadále sledovat.

autor: hau
Spustit audio