Polárník, objevitel, horolezec, malíř a teplický rodák Julius Payer má nově v Teplicích svůj pomník

20. prosinec 2017

V Teplicích dnes (19. 12.) slavnostně odhalili poslední dílo zesnulého sochaře Jana Koblasy. Jde o pomník objeviteli a malíři Juliu Payerovi, který se v Teplicích narodil. Objevil například Zemi císaře Františka Josefa. Svoje cesty taky zachytil na plátně coby malíř. Jeho památku teď v Teplicích připomíná nové dílo.

Pomník je umístěn na dohled od Payerova rodného domu, a jak vysvětluje Martin Ryba ze Spolku přátel Julia Payera, šlo o člověka velmi činorodého.

„On lezl po Alpách, kam byl tenkrát odvelen, má na svém kontě mnoho prvovýstupů. A protože tehdy vše souviselo se vším, tak si ho všimla armáda, a on se nechal naverbovat do polární expedice, a protože tenkrát nebyly fotoaparáty, tak se všechno malovalo a kreslilo. A v tom byl také výborný,“ vysvětluje Ryba.

Pomník Julia Payera je jedním z posledních děl sochaře Jana Koblasy. Podle primátora Teplic a senátora Jaroslava Kubery z ODS je nutné si slavné rodáky připomínat.

„To, že jde o poslední dílo Jana Koblasy je velmi smutné, na druhou stranu je to obrovský bonus, protože turisté tu teď mají příležitost vidět poslední dílo světoznámého sochaře, a to je velmi zajímavé,“ dodává Kubera.

Lidé najdou pomník Julia Payera v Šanovském parku, jen kousek od jeho rodného domu.

autor: bach
Spustit audio