Podpůrné centrum pro Galileo by mohlo vzniknout ve Žďárku u Ústí

9. září 2015

Česko se bude i nadále ucházet o vznik logistického centra pro evropský družicový systém Galileo. Stát by mělo ve Žďárku u Ústí nad Labem. V druhém kole kandidatury se česká lokalita utká s Belgií. Ministerstvo dopravy dá na provoz centra ročně téměř sedm milionů korun.

Ústecký kraj přitom původně nabízel lokalitu v Mostě-Velebudicích, s tím ale nesouhlasilo ministerstvo dopravy. Podle odhadů odborníků by si totiž počáteční investice vyžádaly více než 160 milionů korun. Ústecký kraj se navíc usnesl, že na financování centra žádné prostředky neuvolní.

„Kraj reagoval na nabídku Evropské komise a nabídl pro centrum Galileo prostory střední školy v Mostě-Velebudicích. S tím ale bylo spojené i usnesení zastupitelstva, ve kterém je jasně řečeno, že Ústecký kraj se nezavazuje hradit jakékoliv náklady spojené s provozem centra Galileo,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Ústecký kraj proto jednal v souvislosti s umístěním podpůrného centra s představiteli technologického areálu Nupharo ve Žďárku u Ústí nad Labem, jehož prostory jsou na takový projekt v podstatě připraveny. Tamní inovační park by o vznik centra stál.

„Jsme moc rádi, že došlo k velice ochotnému jednání s vedením Ústeckého kraje, ale v tuto chvíli to není úplně věc Nuphara nebo kraje, ale je to věc vyjednávání české vlády s Bruselem,“ říká mluvčí Nuphara Robin Čumpelík.

Rozhodne se zřejmě v říjnu

„Varianta, že by to bylo v tom výzkumném parku, je určitě výhodnější,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok (ANO), proč se jeho resort nakonec k technologickému parku přiklonil.

„Myslím si, že tohle to podpořit můžeme, přestože jsme původně nepočítali s tím, že by to byla aktivita, kterou by platilo ministerstvo dopravy ze svého rozpočtu.“

Areál Nupharo ve Žďárku u Ústí nad Labem, kde se mají skladovat náhradní díly pro infrastrukturu Galilea

Ministr dodal, že v případě úspěchu by podpůrné centrum pro družicový systém Galileo vytvořilo zhruba 50 nových pracovních míst, z toho většinu právě ve Žďárku.

Evropská komise definitivně rozhodne zřejmě v říjnu, kdy bude jasné, jestli centrum bude v Česku nebo v Belgii. Provoz by měl začít v roce 2017.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio