Podmíněný trest pro bývalou starostku Neštěmic za nevýhodnou smlouvu

3. únor 2017

Bývalá starostka a současná zastupitelka ústeckého obvodu Neštěmice Miloslava Válková odešla od soudu s podmíněným trestem za to, že změnila smlouvu na opravy chodníků ve prospěch firmy, která služby poskytovala, bez vědomí radních.

Soud její jednání ohodnotil jako zneužití pravomoci úřední osoby a pokus o přečin porušení povinností při správě cizího majetku. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné.

Zakázku na opravy chodníků v hodnotě 2,2 miliónů získala na podzim roku 2014 firma JAPIS. Smlouvu tehdejší starostka podepsala zpětně v listopadu s tím, že práce začnou v říjnu, a sama, aniž by rada znění smlouvy změnila, do smlouvy vložila to, že pokud firma práce během roku neudělá, radnice jí zaplatí 10% (220 tis.), protože firma pro potřeby této zakázky blokuje své kapacity.

Samosoudce Pavel Kuděla v trestním příkazu uvádí, že Válková jako starostka věděla, že rozpočet na rok 2014 s touto částkou na opravy chodníků nepočítá a není v návrhu rozpočtu na další rok, který v tu dobu navíc ani nebyl schválen. Stalo se tak po komunálních volbách, kdy bylo jasné, že Válková zůstane zastupitelkou, ale starostování neobhájí.

Miloslava Válková k tomu uvedla pro Český rozhlas, že rozhodně nechtěla úmyslně obvod poškodit a firmu zvýhodnit. Poradí se s právničkou a pravděpodobně podá odpor proti trestnímu příkazu. To by znamenalo klasické hlavní líčení u soudu se svědky a listinnými důkazy.

Státní zástupce Jan Fuchs je s rozhodnutím soudu spokojen a odpor proti němu podávat nebude.

Čtěte také

autor: hau
Spustit audio