Podle ekologů mohou být zdrojem toxinů v Labi staré ekologické zátěže a ústecká chemička

4. prosinec 2015

Historické znečištění bude Ústecký kraj zatěžovat ještě dlouhou dobu. Podle neziskové organizace Arnika budou například v řece Labi zůstávat toxické látky desítky až stovky let. Jedním z příkladů jsou polychlorované bifenyly. Na jejich zvýšené hodnoty přišli odborníci letos v létě. V souvislosti s tím se zaměřili také na další místa na Ústecku.

Podle Jindřicha Petrlíka z Arniky je zdrojem PCB v řece Labi stará ekologická zátěž: „Zdá se, že zvýšené koncentrace v Labi jsou důsledkem prohrábek Labe a zvíření sedimentů z dřívějších dob.“

S podobnou hypotézou pracuje i Česká inspekce životního prostředí. Ta, zároveň jako ústecký Zdravotní ústav pracuje také s možným zdrojem v podobě ústeckého železničního mostu. PCB obsahoval, podle ředitele Zdravotního ústavu Pavla Bernátha starý nátěr, který tento rok odborná firma odstranila.

Může za bifenyly v řece barva z mostu nebo jsou na vině staré ekologické zátěže ze Spolchemie?

„Za předpokladu, že se tryská most natřeny PCB, tak část té barvy mohla být odnesena větrem, nebo napadala do řeky a mohla způsobit tu kontaminaci.“

Čtěte také

ČIŽP teď s firmou situaci řeší. Správa železniční dopravní cesty, která opravu mostu zadala, zatím stále čeká na odbornou zprávu a je ochotná udělat na mostě kontrolní odběry staré barvy.

Nezisková organizace Arnika se vedle Labe zaměřila také na monitorování řeky Bíliny a Klíšského potoku. V případě Bíliny vyloučili ekologové zamoření z některého ze zdrojů. Problematický je podle nich právě Klíšský potok.

„Klíšský potok a jeho sedimenty jsou zamořené látkami, které jsou nebezpečnější než PCB a to znamená dioxiny a polyaromatické uhlovodíky,“ říká Jindřich Petrlík z Arniky s tím, že zdrojem látek mohly být staré ekologické zátěže ze Spolchemie. Společnost s takovým tvrzením nesouhlasí.

Spolchemie je přesvědčená o své nevině

„Pokud se jedná o dioxiny, tak přichází v úvahu jen jeden zdroj, a to spalovna nebezpečných odpadů, ale i ta splňuje limity dané naší i evropskou legislativou. Zvážíme, že místo nějakých žalob, že bychom je pozvali, aby si opravdu udělali obrázek a nerozšiřovali spekulace, které se nezakládají na pravdě,“ vysvětluje mluvčí Spolchemie Jan Charvát s tím, že odpadní vody čistí chemička ve vlastní čističce a následně vodu posílá na přečištění do městské čistírny odpadních vod.

autor: bach
Spustit audio