Podle dočasného ředitele ústecké ZOO Voráče chyběla za Bálka zaměstnancům pevná ruka

21. říjen 2015

Výsledky kontroly hospodaření a manažerské selhání - to jsou důvody, proč radní Ústí nad Labem minulou středu 14. října odvolali z funkce ředitele ZOO Jiřího Bálka. Dnes (21.10.) tyto důvody opět obhajovali. Podpořil je i Bořek Voráč, který do konce roku ZOO povede.

Vedení města své rozhodnutí podpořilo výsledky kontroly letošního hospodaření. Nezařazená primátorka Věra Nechybová uvedla například chyby ve veřejných zakázkách, chyby v účetnictví a podobně s tím, že závěry kontroly poskytne novinářům.

Jiří Bálek se hájí tím, že většina problémů vznikla ještě v prvním čtvrtletí roku, kdy nebyl ředitelem a tím, že se snažil dát věci do pořádku a části zaměstnanců se tím znelíbil.

Pracovníci zoologické zahrady jsou prakticky rozděleni na dva tábory a situaci se nepodařilo napravit. Podle důvodové zprávy, kterou měli radní při svém rozhodování k dispozici, kvůli napjatým vztahům odcházeli dlouholetí a nepostradatelní zaměstnanci.

Zámečnická dílna

Podle mluvčí ZOO Věry Vrabcové ale výpověď dali tři lidé - z toho jeden ze zdravotních důvodů. Ššlo o dva chovatele a jednu sezónní pokladní. Jiří Bálek pak dal výpověď další pokladní, na kterou byly i stížnosti od návštěvníků.

Náměstek primátorky Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů nedokázal upřesnit, o jaké nepostradatelné pracovníky šlo.

„Myslím, že tam jich bylo víc, ale o ty konkrétní jména vůbec nejde. Tam šlo hlavně o tu napjatou situaci, která byla vnímána dlouhodobě. Kompetence přijímání a odvolávání lidí jsou vždycky na řediteli, ale pokud přijde 30, 60 lidí i přes snahu rady města, mediátory... To podle rady města byly důvody, že jako manažer zklamal. Odvolali jsme ho a jmenovali nového.“

Podle Voráče zaměstnancům chyběla pevná ruka

Novým, dočasným šéfem ústecké ZOO je Bořek Voráč. Zahradu vedl v letech 1972 až 1990. Podle něj radní udělali správně, když jeho předchůdce odvolali.

Podle jeho slov jako ředitel Jiří Bálek zklamal - skoro každý zaměstnanec si dělal co chtěl - chyběla jim pevná ruka.

Botanický pavilon

„Ukládaly se tam soukromé motocykly do garáže a podnikový auta stojí na mrazu. Všude byl obrovský nepořádek, nejde mít truhlářskou dílnu, kde je všude nacpané dřevo – z požárních, bezpečnostních důvodů. To samé zámečnická dílna… Ten střední management si tam z toho udělal takový soukromý podnik.“

Teď už zaměstnanci nepořádek uklízejí - Voráč zavřel z bezpečnostních důvodů truhlářskou dílnu a ZOO hledá živnostníka, který by v ní pak pracoval - aspoň toto mohl bývalý ředitel podle Voráče udělat.

Dočasný ředitel ZOO Bořek Voráč chystá i další změny, prakticky stejné, jako měl v plánu Jiří Bálek - ten z vedoucích funkcí odvolal bývalého šéfa technického úseku Jiřího Hanzlíka a ekonomku Janu Černou - oba vzápětí onemocněli. Voráč chce po uzdravení nabídnout Hanzlíkovi jinou práci v ZOO - paní Černá je nyní na dovolené a také dostane jinou nabídku.

Ještě doplníme, že radní by v pátek měli schválit podmínky výběrového řízení na nového ředitele - v komisi by kromě jednoho radního a úředníka mělo být podle náměstka Madara pět odborníků. Nový ředitel ústecké ZOO by měl nastoupit od nového roku.

autor: hau
Spustit audio