Podkrušnohorské technické muzeum nabízí návštěvníkům světový unikát – jízdu důlním vláčkem

9. září 2021

Unikátní zážitek nabízí všem návštěvníkům Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu. Součástí prohlídkové trasy je jízda zavěšeným důlním vláčkem, který nikde jinde nenajdete.

Na hornickou minulost svého kraje jsou průvodci Podrušnohorského technického muzea v Kopistech u Mostu náležitě hrdí. Cenné artefakty z dolů proto hýčkají a nadšeně je ukazují návštěvníkům.

Redaktorky Českého rozhlasu Lenky Šobové se ujal ředitel muzea Zbyněk Jakš.

„Tady v té uměle udělané štole jsme udělali ten náš unikát, tu závěsnou drážku. Jde o lokomotivu, která jezdí po stropě. Jsme vlastně jediné muzeum, kde se lidi touhle mašinkou mohou svézt,“ popisuje Jakš.

Důlní vláček do muzea věnovala Severní energetická z lomu ČSA.

„Jsme za to hrozně rádi, protože pro nás, pro havíře, byla tato doprava v podzemí úplně normální, ale když se dnes podíváte, tak veškerá hlubinná těžba v naší republice končí, takže později už nebude šance to někde vzít a postavit, a my jsme rádi, že to můžeme těm lidem ukázat, protože jsme na to strašně pyšní,“ shrnuje Zbyněk Jakš.

Jízda v důlním vláčku se je opravdovým zážitkem – to potvrdila i naše redaktorka Lenka šobová, která si ji na vlastní kůži vyzkoušela.

Prohlédnout si Pokrušnohorské technické muzeum v Kopistech a zažít, co jinde nezažijete, můžete také – otevřeno tam mají mimo pondělky a státní svátky každý den od 9 do 15 hodin.

Spustit audio

Související