Počty lidí nakažených koronavirem opět stoupají. Nejvíc nemocných je na Ústecku, nejméně na Lounsku

8. červenec 2022 10:30

Lidí s koronavirem přibývá, většinou ale mají lehčí průběh nemoci. V Ústeckém kraji je za poslední týden 37 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvíc nemocných je na Ústecku, nejméně pak na Lounsku.

„Dá se předpokládat, že tomu bude stejně jako v jiných evropských zemích, kde proběhla letní vlna výskytu tohoto onemocnění a dokonce už někde dochází k poklesu. Pravděpodobně stejný průběh bude i u nás v České republice,“ odhaduje vývoj situace ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

PCR testy jsou zájemce zdarma, pouze pokud mají žádanku vystavenou lékařem. Co dělat v případě, že má náš obvodní lékař dovolenou? Můžeme si třeba zavolat o žádanku na test na příslušnou hygienickou stanici?

„V tomto musím občany zklamat, my jsme vlastně úřad, my nejsme poskytovatel zdravotních služeb, a proto žádanky nepíšeme,“ vysvětluje Lenka Šimůnková.

„Žádanky a neschopenky, které jsme vystavovali v těch minulých pandemických vlnách, to byla mimořádná situace, dostali jsme mimořádnou pravomoc, a teď to už vykonávat nemůžeme,“ dodává Šimůnková a přidává několik rad před cestou na dovolenou v zahraničí: „Vím, že některé státy požadují zcela striktně potvrzení o očkování a k tomu ještě při příjezdu do země vyžadují negativní test.“

„Pokud člověk letí letadlem, musí se podívat, jaké požadavky má ta příslušná letecká společnost, jinak po Evropě je cestování více méně bez omezení,“ dodává ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Spustit audio