Pochod živých připomene 80 let od příjezdu prvního transportu do budoucího židovského ghetta v Terezíně

24. listopad 2021 13:44

Před 80 lety začaly do terezínského ghetta přijíždět první transporty. Vzpomínkovou akcí nazvanou Pochod živých si 24. listopadu lidé v Bohušovicích nad Ohří připomínají první vězně, kteří do Terezína zamířili.

První transport do Terezína přijel 24. listopadu 1941. Jde také o oficiální datum zřízení terezínského ghetta.

„Tehdy ještě neexistovalo přímé železniční spojení s Terezínem, tak ten vlak dorazil do Bohušovic nad Ohří, odkud museli lidé pokračovat zhruba 2,5 kilometru do Terezína pěšky. Proto také ten pochod pořádáme od nádražní budovy v Bohušovicích,“ přibližuje Stanislav Lada z Památníku Terezín.

Ghetto Terezín

Terezínské ghetto bylo sběrným a průchozím táborem pro obyvatelstvo židovského původu. Ze začátku bylo zamýšleno jako místo pouze pro protektorátní Židy, nicméně později se stalo místem, kam byli sváženi Židé z celé Evropy.

„Ghetto mělo funkci nejen sběrnou a průchozí, ale i propagandistickou. Nacisté chtěli na jeho příkladu ukázat, že není koncentračním táborem, ve kterém by panovaly nějaké katastrofální podmínky. Tak byl také Terezín představen v roce 1944 mezinárodní delegaci Červeného kříže,“ vysvětluje Lada.

Čísla ale podle něj hovoří za vše – terezínským ghettem prošlo během války zhruba 155 tisíc Židů, z toho 35 tisíc jich přímo v něm v důsledku katastrofálních životních podmínek zahynulo, 87 tisíc jich pak transporty odvezly na východ. V ghettu tak přežilo zhruba 3 800 lidí.

Začátek Pochodu živých je na nádraží v Bohušovicích nad Ohří v 16:00. Po úvodním proslovu historika z Památníku Terezín se účastníci pochodu vydají se zapálenými svíčkami do Terezína, kde skončí u pietní desky u bývalé železniční vlečky, kde je také pro všechny připraveno krátké hudební vystoupení.

Spustit audio

Související