Počet loupežných přepadení v Mostě neklesá. Potenciálním obětem mají pomoci kurzy sebeobrany

4. leden 2016

I když počet trestných činů na Mostecku loni v porovnání s předchozím rokem klesl, počet napadení a loupeží je stále vysoký. Podle statistik řeší mostečtí policisté fyzické napadení a loupež každý pátý den. Mezi nejčastějšími obětmi jsou ženy. Městská policie v Mostě jim proto nabízí kurzy sebeobrany.

„Takže prosím vás, zopakujeme si, co jsme dělali minule. Když mi chytneš souběžnou ruku, prosím tě… Základní věc: chytím si ruku, pachateli, udeřím. Pokud nedosáhnete, natáhnete ruku.“

Instruktor sebeobrany Miroslav Pokorný cvičí v malé suterénní tělocvičně v sídle mostecké městské policie desítku žen základům sebeobrany.

Aby si ženy skutečně vžily všechny potřebné reakce a chvaty, musí chodit do tělocvičny několikrát týdně po dobu tří měsíců.

„Děláme tříměsíční kurz, takže za ty tři měsíce jsou schopny pochytit ten základ. Chodíme dvakrát týdně, protože jednou týdně je málo,“ doplňuje Miroslav Pokorný.

Čtěte také

Jednou z žen, které se chtějí naučit bránit se při napadení, je Květuše Hradecká z Mostu. Pracuje v dobrovolnickém centru místní Diakonie.

„Myslím si, že není na škodu umět se bránit. Nemusí to souviset s mým povoláním, ale s běžným životem. Když se na ulici ocitneme sami, tak je určitě dobrý nenechat se zaskočit. Ale umět se bránit.“

Počet loupežných a násilných přepadení neklesá

V roce 2013 bojoval Most po novoroční amnestii s největším nárůstem kriminality v Čechách. Na konci loňského roku už byla situace podle policejní mluvčí Ludmily Světlákové podstatně lepší.

„Dá se říct, že od roku 2013 došlo k výraznému poklesu kriminality. Zatímco v roce 2013 jsme registrovali 5065 trestných činů, na konci roku 2015 šetříme trestných činů 3400.“

Počet loupeží a násilných přepadení ale oproti například předloňskému roku neklesl. Pohybuje se kolem sedmdesáti ročně. Nejčastěji je podle statistik provádí recidivisté.

„U případů loupeží převažují většinou pouliční loupeže. To znamená, že pachatel se soustředí na svou oběť, kterou rychle a snadno okrade. Většinou si vybírá místa, která jsou odlehlá, špatně osvětlená. Mezi oběti patří starší osoby, ženy,“ doplňuje Ludmila Světláková.

O kurzy sebeobrany v Mostě je velký zájem - kromě žen je absolvují také zaměstnanci mediační a probační služby, záchranáři anebo řidiči tramvají a autobusů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio