Po nočním požáru v litvínovské chemičce Unipetrol začali v provozu pracovat vyšetřovatelé

21. červenec 2022 14:53

Hasiči stále ochlazují část provozu po nočním požáru v chemičce Unipetrol u Litvínova na Mostecku. 20. července před půlnocí tam po výbuchu začala hořet jednotka, která je důležitá pro rafinaci ropy. Při nehodě se zranili čtyři lidé, z toho jeden je ve velmi vážném stavu.

Případ nočního požáru, při kterém se zranili čtyři lidé, vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

„V souvislosti s explozí v areálu společnosti, ke které došlo v noci v Záluží u Litvínova, jsme zahájili úkony trestního řízení jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ potvrdil mluvčí Václav Krieger.

Aktuálně zůstává na místě podniková jednotka hasičů Unipetrolu. „Hasiči zůstávají stále na místě – čekají na to, až technologie vychladne natolik, aby byla zpřístupněná. Monitorují tu technologii kamerami, to místo není zpřístupněné. My tam nemůžeme poslat naše techniky, aby zjistili stav a rozsah poškození, ani časovou či finanční náročnost oprav,“ shrnul mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

Zpracování ropy v Unipetrolu ohroženo není

Požárem zasažená jednotka hydrokrakování je důležitá pro zpracování ropy. Podle Pavla Kaidla ale její odstavení na provoz chemičky vliv nemá. „Hydrokrakovací jednotka je odstavená, nicméně rafinérie jako celek je dále v provozu. Nečekáme velké snížení kapacity výroby ani nedostatek pohonných hmot,“ uvedl Kaidl.

Hořet začalo v chemičce ve středu 20. července kolem 23. hodiny – na místě zasahovalo devět hasičských jednotek. Právě hasiči také v noci monitorovali ovzduší na Mostecku. Podle jejich vyjádření ale žádné škodliviny nenaměřili.

21. července ráno začali na místě pracovat vyšetřovatelé hasičů a policistů. Po ochlazení technologie se tam mají v pátek vrátit. „Zítra bude vyšetřování pokračovat ohledáním místa požáru, na devátou hodinu ranní byl pozván Technický ústav požární ochrany hasičského záchranného sboru České republiky,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související