Po Chomutovsku platí zákaz odběru povrchových vod i na Teplicku

30. květen 2020 13:29

Na Teplicku platí kvůli suchu zákaz odběru povrchových vod. Průtoky v potocích jsou velmi nízké a nedostatek kyslíku může ohrozit vodní ekosystém. 

Informoval o tom na svém webu teplický magistrát. Lidé nesmějí brát vodu na zalévání zahrad, hřišť a trávníků či na napouštění bazénů a mytí aut z Maršovského a Štrbického potoka i Bouřlivce. Zákaz platí do 31. října.

Zákaz odběru povrchových vod platí už i na Chomutovsku. Provozovatelé malých vodních elektráren jsou povinni respektovat minimální zůstatkový průtok. Městský úřad v Jirkově vyzval odběratele k co nejvíce hospodárnému využívání povrchových vod.

Za nedodržení vyhlášky hrozí pokuta v případě fyzické osoby do padesáti tisíců korun a v případě podnikatelů do sta tisíce korun. V Ústeckém kraji již na počátku května vodohospodáři vyzvali obyvatele, aby vodou neplýtvali. Voda chybí v korytech řek a potoků a v podzemí. Suchých bylo v regionu podle vodohospodářů posledních šest let, a pokud nepřijdou intenzivní a dlouhodobé srážky, bude pokračovat.

Opatření se netýká odběrů povrchových vod za účelem využívání závlah ve prospěch zemědělské a potravinářské produkce z hlediska veřejného zájmu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související