Po Českém Švýcarsku začíná jezdit zimní turistická linka

12. listopad 2022 18:42

Nepovedenou turistickou sezónu, kterou poznamenal rozsáhlý lesní požár, by České Švýcarsko mohlo alespoň částečně dohnat v zimě. Tamním hoteliérům mají pomoci třeba slevové poukázky na ubytování, o které je velký zájem. Pro turisty je určená i autobusová linka z Krásné Lípy přes Mezní Louku do Děčína, která bude ode dneška jezdit třikrát denně po celou zimu.

„Je to dobré potud, že ti turisté sem budou přijíždět i v těchto měsících. Původně bylo toto území prakticky bez lidí. Ti podnikatelé z toho mohou profitovat a opět se trochu postavit na nohy,“ pochvaluje si rozhodnutí kraje zajistit turistickou autobusovou dopravu v Českém Švýcarsku i v zimních měsících starosta Hřenska Zdeněk Pánek ze sdružení Soutěsky, věc veřejná, věc neprodejná.

Právě kvůli pomoci podnikatelům vyjednala obecně prospěšná společnost České Švýcarko zimní provoz autobusové linky z Děčína do Krásné Lípy a zpět.

„No, my jsme spokojeni, protože to přímé spojení s Děčínem nám chybí. Vnímám ale jako problém, že je to spíš pro ty turisty,“ konstatuje nezávislý místostarosta Jetřichovic Milan Dařina s tím, že obyvatelé obcí kolem národního parku by si posílení autobusové dopravy zasloužili také.

Vznik zimní turistické linky po Českém Švýcarsku zapříčinil velký zájem o ubytovací vouchery

Zimní linka s číslem 434 je v provozu vlastně díky nebývalému zájmu o poukázky na ubytování v Českém Švýcarsku.

Zjistili jsme, že pokud lidé využívají tak hojně vouchery, tak že potřebujeme vyplnit mezisezonu. Navíc dojde i k propojení s Doubicí a Krásnou Lípou. Tři spoje denně jsou skvělé. Navíc se podařilo to, že se na Mezní Louce budou míjet autobusy z obou směrů v 9, 13 a 16 hodin, a to je pro návštěvníky docela příjemné,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jiří Řehák ze Spojenců pro kraj.

Ústecký kraj vyčlenil na podporu rozvoje turismu v oblasti Českého Švýcarska i v zimní sezoně pět milionů korun. Stejnou částku přislíbilo i ministerstvo pro místní rozvoj. Z peněz jsou financované poukázky na ubytování.

O vouchery, které mají pomoci tamním podnikatelům, aby se ekonomicky vzpamatovali z následků letního požáru, je velký zájem. Na 300 poukázek si ubytování v Českém Švýcarsku zajistilo víc než 1100 lidí.

Spustit audio

Související