Plšík zahradní je symbolem nové parkové zahrady v Krásné Lípě. Najdete v ní i kameny, které se kdysi zřítily ze skal v Hřensku

26. květen 2024

Lávku pod hladinou jezírka, pec na chleba a kameny, které kdysi v Hřensku blokovaly silnici do Německa, najdete v Plšíkově zahradě v Krásné Lípě. Vznikla ze zanedbaného pozemku u bývalé dětské ozdravovny. Za změnou za 14 milionů korun stojí Správa Národního parku České Švýcarsko. 

Plšíkova zahrada v Krásné Lípě s komunitní chlebovou pecí

A proto po rekonstrukci zahrada působí jako zmenšenina celého národního parku. Najdete v ní i chráněného plšíka zahradního.

Plšíky zahradní si můžou návštěvníci prohlédnout ve voliéře hned u vstupu do Plšíkovy zahrady. Zahrada se jmenuje se po těchto chráněných hlodavcích, kteří žijí na území Národního parku České Švýcarsko. Dvouhektarový přírodní areál je rozdělený do několika částí.

Plšík zahradní v Plšíkově zahradě

„Celé to odkazuje na tu plochu národního parku, tady najdete jak louky, vodní plochy, i tady jsme měli smrkový les, který uprostřed té Krásné Líby v minulosti uschnul,“ vysvětluje za správu rezervace Jakub Juda.

Chybět nemůže ani pro České Švýcarsko typický pískovec

Součástí zahrady je nové přírodní jezírko s lávkou nad i pod hladinou anebo replika historické pece na chleba.

„Plánujeme čas od času tu pec natopit a říct lidem, pokud chcete, přineste si svoje bochníky, které necháte kynout a tady si je můžete s námi upéct a odnést si je domů,“ dodává Jakub Juda.

Plšíkova zahrada v Krásné Lípě

Zahrada bývala součástí dětské ozdravovny. Budova se stala už před lety sídlem správy národního parku, zanedbanou zahradu se podařilo probudit teď. Plšíkova zahrada je něco mezi parkem a zámeckou zahradou.

 

Spustit audio