Plněné svatební vdolečky pekla Ludmila Černá z Valtrovic ve velkém na svatby
Pro další recept jsme zajeli do Valtrovic na Znojemsku k paní Ludmile Černé. Ta nás naučila péct plněné svatební vdolečky máčené v posypce. Tak ji to kdysi před 50 lety naučila její kamarádka. Spolu pak chodívaly péct na svatby.
- 500 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 2 polévkové lžíce cukru
- 150 g tuhého másla
- 150 g sádla
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 50 g droždí
- 8 polévkových lžic mléka
- vejce na namáčení
- Posypka
- 200 g hrubé mouky
- 200 g cukru
- máslo dle potřeby
- vanilka, vanilkový cukr
- Na potření:
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 dcl rumu
Postup
Mouku si předem necháme vychladit v lednici, aby nám příliš brzo nevykynulo.
Mouku smícháme se špetkou soli, cukrem, přidáme sádlo a máslo, vajíčka a nakonec vlijeme předem připravený, ale nevzešlý, kvásek. Ten jsme si připravili z droždí, mléka a trocha cukru.
Směs promícháme v robotu, aby se máslo a sádlo nerozpustilo. Po uhnětení dáme těsto na 10 minut do mrazáku, aby nevykynulo, protože kynout by mělo až při pečení v troubě.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň (viz návod).
Těsto po vyndání z mrazáku zpracujeme do tří válečků. Z válečků pak trháme malé kousky velikosti oříšku. Dvěma palci roztáhneme do placičky, aby střed byl silnější a kraje tenčí. Na placičku dáme trochu tvarohové náplně a těsto sbalíme do tvaru malého měšce.
Takto vytvarované vdolečky namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme v posypce a na pečící papír na plech dáváme špičkou dolů. Pečeme v troubě na 230 °C asi 12–15 minut.
Upečené vdolečky se sundají z plechu a potřou se rozpuštěným máslem s rumem.
- 500 g tvarohu
- 6 polévkových lžic cukru
- 1 celé vejce
- 1 žloutek podle tuhosti tvarohu
- citronová kůra čerstvě nastrouhaná
- rozinky máčené v rumu
- 1 vanilkový cukr
Tvarohová náplň
V míse smícháme tvaroh s vajíčky, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Vše vyšleháme do hladké kaše. Nakonec vmícháme i rozinky máčené v rumu.
Ludmila Černá
Přivítala nás u sebe doma, nabídla domácí slivovici, víno a pohostila nás výborným vychlazeným těstovinovým salátem.
Recept získala od své kamarádky už před více než 50 lety, tehdy se ještě chodívalo péct do domů na svatby. Hospodyně si půjčily stroje a pekly třeba týden dopředu. Naposledy prý takto pekla před 30 lety. Dnes si svatební vdolečky dělá třeba i na neděli.
Peče velmi ráda, doma má spíž plnou cukrářského vybavení a desítky nejrůznějších forem. I po našem odjezdu se chystala na pečení na zakázku.