Plněné svatební vdolečky pekla Ludmila Černá z Valtrovic ve velkém na svatby

Pro další recept jsme zajeli do Valtrovic na Znojemsku k paní Ludmile Černé. Ta nás naučila péct plněné svatební vdolečky máčené v posypce. Tak ji to kdysi před 50 lety naučila její kamarádka. Spolu pak chodívaly péct na svatby.

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 150 g tuhého másla
  • 150 g sádla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g droždí
  • 8 polévkových lžic mléka
  • vejce na namáčení
  •  
  • Posypka
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g cukru
  • máslo dle potřeby
  • vanilka, vanilkový cukr
  •  
  • Na potření:
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 dcl rumu

Postup

Mouku si předem necháme vychladit v lednici, aby nám příliš brzo nevykynulo.

Mouku smícháme se špetkou soli, cukrem, přidáme sádlo a máslo, vajíčka a nakonec vlijeme předem připravený, ale nevzešlý, kvásek. Ten jsme si připravili z droždí, mléka a trocha cukru.

Směs promícháme v robotu, aby se máslo a sádlo nerozpustilo. Po uhnětení dáme těsto na 10 minut do mrazáku, aby nevykynulo, protože kynout by mělo až při pečení v troubě.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň (viz návod).

Těsto po vyndání z mrazáku zpracujeme do tří válečků. Z válečků pak trháme malé kousky velikosti oříšku. Dvěma palci roztáhneme do placičky, aby střed byl silnější a kraje tenčí. Na placičku dáme trochu tvarohové náplně a těsto sbalíme do tvaru malého měšce.

Takto vytvarované vdolečky namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme v posypce a na pečící papír na plech dáváme špičkou dolů. Pečeme v troubě na 230 °C asi 12–15 minut.

Upečené vdolečky se sundají z plechu a potřou se rozpuštěným máslem s rumem.

Ingredience
  • 500 g tvarohu
  • 6 polévkových lžic cukru
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek podle tuhosti tvarohu
  • citronová kůra čerstvě nastrouhaná
  • rozinky máčené v rumu
  • 1 vanilkový cukr

Tvarohová náplň

V míse smícháme tvaroh s vajíčky, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Vše vyšleháme do hladké kaše. Nakonec vmícháme i rozinky máčené v rumu.

Ludmila Černá

Přivítala nás u sebe doma, nabídla domácí slivovici, víno a pohostila nás výborným vychlazeným těstovinovým salátem.

Recept získala od své kamarádky už před více než 50 lety, tehdy se ještě chodívalo péct do domů na svatby. Hospodyně si půjčily stroje a pekly třeba týden dopředu. Naposledy prý takto pekla před 30 lety. Dnes si svatební vdolečky dělá třeba i na neděli.

Peče velmi ráda, doma má spíž plnou cukrářského vybavení a desítky nejrůznějších forem. I po našem odjezdu se chystala na pečení na zakázku.

Patrik Rozehnal a Ludmila Černá