Plicní ordinace čelí náporu pacientů, kteří se potýkají s následky po onemocnění covid–19

20. květen 2021 15:08

Plicní ambulance teď ošetřují hodně lidí po prodělané nemoci covid-19. Třeba ve Varnsdorfu přichází za plicním lékařem víc než polovina pacientů, kteří mají i několik měsíců od uzdravení stále potíže. Trápí je hlavně zadýchávání a velká únava, ale i deprese nebo mravenčením v rukou.

„Tři měsíce to budou. 2. března to začalo tím, že jsem dostal zimnici,“ začíná popisovat pan Roman svojí nelehkou zkušenost s nemocí covid-19. Trápily ho velké horečky a zimnice, ztráta čichu i chuti, dlouho se z nemoci nemohl vzpamatovat.

„Marodil jsem s tím měsíc, chodil jsem na plicní na kontrolu a do dneška mám problémy s dechem, s únavou a můžu říct, že se mi i zhoršilo vidění,“ shrnuje pan Roman.  

Plicní lékař Milan Sklenář, který má svou ordinaci ve Varnsdofu a působí jako primář v léčebně respiračních nemocí ve Cvikově, se s takovými případy potkává velmi často.

„Některé dny je polovina lidí, které tady ošetřím, po prodělaném covidu. Některé dny tady vidím najednou tolik velkých a podobných nálezů, kolik jsem jich dřív viděl, bez přehánění, třeba za rok,“ konstatuje Sklenář.

Primář Sklenář má na ceduli v čekárně napsáno, že ordinuje dvakrát v týdnu. „Jsem tady téměř denně, protože v této době úplně neplatí to, co je napsáno na těch dveřích,“ vysvětluje.

Lékař svým pacientům doporučuje, aby se nechali očkovat proti koronaviru, očkování totiž podle jeho názoru snižuje pravděpodobnost velmi těžkého až poškozujícího průběhu nemoci samotné.

Spustit audio

Související