Petr Klíma – legenda českého hokeje, držitel Stanley Cupu a rodák z Chomutova

10. srpen 2023

Získal slavný Stanley Cup, ale titul mistra světa mu v roce 1985 kvůli zranění utekl. Chomutovský rodák, hokejista Petr Klíma, patří mezi litvínovské legendy.

Když odešel na vojnu do Jihlavy, stal se součástí legendární formace s Rosolem a Kamešem, tehdy přirovnávané k nedostižné první pětce sovětské sborné. Získal tu dva národní tituly. Za seniorskou reprezentaci si ale zahrál jen jednou – na neúspěšném Kanadském poháru.

V září roku 1985 emigroval do USA. Utekl ze soustředění národního mužstva v Rosenheimu. Než mu vyřídili dokumenty, skrýval se několik týdnů v bungalovu.

První sezóny odehrál v americkém Detroitu, který ho pak vyměnil do kanadského Edmontonu Oilers. A právě s ním získal Klíma v roce 1990 Stanleyův pohár.

Křídelní útočník s božským nadáním, ale špatnou životosprávou, strávil v NHL dlouhých 13 sezón. Působil ještě v Tampě, Los Angeles a Pittsburgu.

V nejslavnější soutěži světa odehrál 786 zápasů, ve kterých nasbíral 573 bodů za 313 gólů a 260 asistencí. Šestkrát se mu podařilo vstřelit za sezonu více než 30 branek. V historických statistikách figuruje jako šestý nejlepší český střelec v NHL.

Kariéru ukončil v litvínovském dresu v roce 2003. V nejvyšší české soutěži momentálně působí jeho dva synové.

Petr Klíma se v posledních letech angažoval v hokejové Kadani jako majitel a generální manažer. Výrazný talent českého hokeje, který kvůli alkoholu nedokázal plně využít svůj potenciál, zemřel náhle letos v květnu ve věku 58 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio